020 530 0160

Onduidelijkheid over verwerking persoonsgegevens Apps

Gepubliceerd op 19 augustus 2009 categorieën ,

Het schiet veel mobiele applicaties te kort als het gaat om de bescherming van privacy. Het iPhone Dev Team en diverse ontwikkelaars van mobiele applicaties stellen dat veel third party-applicaties voor de iPhone ongemerkt privacygevoelige data over de bezitter van het toestel naar hun eigen servers sturen.

Voor het bepalen van de locatie van de iPhone, moet de gebruiker daartoe eerst toestemming geven. Volgens het iPhone Dev Team, dat jailbreaksoftware maakt, wordt echter niet duidelijk wat er met die gegevens gebeurd. Ook applicaties die geen locatiegegevens nodig hebben vragen soms naar locatiegegevens. Waar hebben bijvoorbeeld scheet-applicaties je locatie voor nodig?

Naast je locatiegegevens worden door diverse applicaties ook je unieke id-nummer van je iPhone, de software- en firmwareversie verzameld. Het wordt hiermee bovendien duidelijk of de applicatie gekraakt is en of het om een gejailbreakte iPhone gaat. Een applicatie als Facebook zorgt er zelfs voor dat gegevens over geslacht en geboortedatum naar de servers van de ontwikkelaars wordt gestuurd.

Ratio? Veel gegevens worden door de ontwikkelaars gebruikt om hun applicatie(s) te verbeteren. Echter bestaat er ook de mogelijkheid, hetgeen ook in sommige gevallen gebeurd, gaan deze gegevens naar adverteerders. Deze adverteerders kunnen hierdoor een beter beeld krijgen wie hun advertenties zien, en op welke plaats hun advertenties worden gelezen.

Ook een blik in de Android Market van Google doet mijn wenkbrauwen fronsen over hoe met je privacy-gevoelige gegevens wordt omgegaan. Veel applicaties geven voor de download wel aan dát er bijvoorbeeld toegang wordt gegeven tot locatiegegevens , maar nergens kan je lezen wat er precies met die gegevens zal gebeuren en voor welk doel die gegevens worden verwerkt.

Lees hier het bericht.

Bron: tweakers.net
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Wouter Dammers

publicaties

Gerelateerde artikelen