020 530 0160

Omslag agrarisch blad niet voldoende voor auteursrecht

Gepubliceerd op 29 december 2004 categorieën 

In Nederland neemt de rechter al gauw aan dat een gebruiksvoorwerp auteursrechtelijke bescherming heeft. Wanneer die niet wordt toegekend, wordt het meestal te technisch bepaald geacht. Het kan echter ook een advertentieblad voor landbouwwerktuigen overkomen, zoals blijkt uit het arrest van het Gerechthof Arnhem van 2 november 2004 dat 29 december op rechtspraak.nl is gepubliceerd.


 


In de zaak gaat het kennelijk om de omslag en lay-out van het blad Agra Power van uitgeverij Agrio die inbreuk zouden maken op het auteursrecht van Agri Trader ten aanzien van haar gelijknamige blad. Volgens het Arnhemse Hof draagt de omslag echter een


 


te beperkt oorspronkelijk karakter… om voor auteursrechtelijke bescherming in aanmerking te komen in het bijzonder omdat de meeste elementen van de omslag van praktische aard en ook op de omslagen van andere tijdschriften te vinden zijn“.


 


Ook is er geen sprake van slaafse nabootsing door Agrio:


 


 “De formule van het blad, de omslag en de advertenties worden alle in meer of minder vergelijkbare vorm door andere tijdschriften gebruikt“,  


 


aldus het Arnhemse Hof.


 

Bron: www.rechtspraak.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Doeko Bosscher

publicaties

Gerelateerde artikelen