020 530 0160

OM biedt jonge cybercriminelen een alternatief met Hack_Right

Gepubliceerd op 20 december 2018 categorieën ,

Hack_Right is een traject opgezet door het Openbaar Ministerie met het doel om jonge hackers te weerhouden van cybercrime. Het is een alternatief, onderdeel of aanvulling op een strafrechtelijk traject. Op deze manier kan een strafblad worden voorkomen en leren jongeren om hun hackvaardigheden in te zetten voor iets positiefs.

Een hacker is een persoon die opzettelijk wederrechtelijk binnendringt in een geautomatiseerd werk voor de opslag of verwerking van gegevens. Hacken wordt krachtens artikel 138a van het Wetboek van Strafrecht gezien als computervredebreuk en daar staat dan ook een aanzienlijke gevangenisstraf op.

Wanneer een leerling van een school een wachtwoord van een docent steelt en daarmee inlogt op het schoolnetwerk, kan dit al kwalificeren als computervredebreuk en dus strafbaar zijn. Vaak hebben jongeren geen idee wat de impact van hun daden zijn op een organisatie. Een bedrijf kan bijvoorbeeld grote schade oplopen wanneer er in hun systeem binnengedrongen wordt. Bovendien gelden er wettelijke verplichtingen, zoals de meldplicht voor (mogelijke) datalekken waar deze organisaties zich aan moeten houden.

Per jaar worden ongeveer 70 jongeren tussen de 12 en 23 jaar oud aangehouden wegens cybercrime. Het initiatief Hack_Right beoogt met zogenoemde ‘ethische hackers’, deze jongeren weer op het goede pad te brengen. Het traject bestaat uit vier onderdelen: herstel, training, alternatief en coaching. De hacker wordt eerst geconfronteerd met het slachtoffer zodat laatstgenoemde inziet wat voor schade er veroorzaakt is. Daarna wordt de hacker geschoold over de juridische grenzen op het internet. Uiteindelijk krijgen de jongeren alternatieven aangeboden, bijvoorbeeld op een cyberwerkplaats of een hackerspace. Vaak weten deze jongeren namelijk niet dat ze met hun vaardigheden een goede baan met een goed salaris kunnen krijgen.

Hack_Right kan zijdelings naast een straf worden opgelegd, maar het kan ook worden gebruikt als alternatief voor strafrechtelijke vervolging. Op deze manier ervaren de jongeren niet de nadelige gevolgen van een strafblad. Toch komt niet elke hacker in aanmerking voor Hack_Right. De belangrijkste voorwaarde is dat het moet gaan om een persoon die voor de eerste keer in aanraking komt met justitie. Ook moet het delict niet te ernstig zijn. Verder is het noodzakelijk dat de persoon in kwestie de wil toont om aan het programma mee te werken.

Hack_Right zit momenteel nog in een pilotfase. Het Openbaar Ministerie hoopt het traject op korte termijn in te zetten bij tientallen jongeren per jaar.

Bron: https://www.om.nl/actueel/nieuwsberichten/@104728/hack-right-jonge/
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Stagiair

publicaties

Gerelateerde artikelen