020 530 0160

Nieuwe wet legt kansspelen verder aan banden

Gepubliceerd op 2 augustus 2007 categorieën 

Er komt meer toezicht en handhaving op de kansspelen in Nederland. Dat staat in de nieuwe Wet op de kansspelen (Wok), die het ministerie van Justitie vandaag voor commentaar heeft rondgestuurd aan belanghebbende organisaties. Minister Hirsch Ballin houdt in zijn voorstel vast aan het restrictieve kansspelbeleid en verruimt de mogelijkheden om overtreders van de wet te beboeten. Naast de strafrechtelijke handhaving van de Wok wordt ook bestuursrechtelijke handhaving geïntroduceerd. Er wordt een nieuwe toezichthouder, de Kansspelautoriteit, opgericht.


De nieuwe Wok vervangt de huidige – en inmiddels verouderde – Wok uit 1964. De nieuwe wet uniformeert de voorwaarden waaronder kansspelaanbod is toegestaan en zorgt volgens Justitie dat de wettelijke basis onder het Nederlandse kansspelbeleid aan de huidige tijd wordt aangepast. Met dat laatste zal niet iedereen het eens zijn: de spruitjeslucht is penetrant bij het lezen van de nieuwe Wok.


Het maken van reclame door vergunninghouders wordt aan banden gelegd. Dat betekent dat wij waarschijnlijk niet meer zullen kunnen genieten van die leuke speltip-reclames van Holland Casino.


Om aan de wildgroei van promotionele kansspelen een einde te maken, zullen nadere regels worden opgesteld. Daarin zullen voorwaarden worden opgenomen waaronder deze kansspelen geoorloofd zijn. Het verloten van een auto onder degenen die hun stem op hun favoriete Idol hebben uitgebracht zal niet meer mogen. Tot op heden gold een typisch Nederlands gedoogbeleid.


Interessant is dat promotionele kansspelen via internet buiten de reikwijdte van de wet vallen. Die worden volgens het wetsvoorstel louter door de Europese richtlijn elektronische handel gereguleerd (zie ook ovw 16 van de richtlijn). Dat is goed nieuws voor internet dienstverleners.   


Ook komt er meer toezicht op kleine kansspelen als bingo. Bij prijzen tussen de € 450 en € 4500 is een vergunning van burgemeester en wethouders vereist. Het tegen betaling organiseren van een kennisquiz zal in de toekomst niet zijn toegestaan. Betekent dit dat een kroeg geen kroegquiz meer mag organiseren? Als een consumptie verplicht is, zou dat weleens het geval kunnen zijn.


Het is de vraag in hoeverre het restrictieve kansspelbeleid zich laat verenigen met het vrij verkeer van diensten dat in de EU geldt. Nederland is in het verleden al twee maal op de vingers getikt door Brussel, waarvan op 23 maart 2007 voor het laatst. Nederland blijft echter van mening dat de maatregelen in overeenstemming zijn met het vrij verkeer van diensten. Niettemin is het wetsvoorstel via de notificatieprocedure gemeld in Brussel. Het is dus nog even afwachten of de wet zo restrictief mag blijven.  


Lees hier het bericht en hier het wetsvoorstel.

Bron: Justitie
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Christiaan Alberdingk Thijm

publicaties

Gerelateerde artikelen