020 530 0160

Nieuwe telecommunicatiewet voorbereid op VoIP

Gepubliceerd op 22 september 2003 categorieën 

Volgens het ministerie van Economische Zaken is de nieuwe Telecommunicatiewet ´technologie-onafhankelijk´ en daarmee voorbereid op VoIP (het bellen via het internetprotocol), dat straks volgens het ministerie officieel binnen de definitie van telefonie valt.


 


In de Verenigde Staten is een juridische strijd losgebarsten rond VoIP. VoIP  is in de Verenigde Staten een ongereguleerd gebied gebleven. De bedrijven die VoIP-diensten aanboden kregen van de wetgevers enige speelruimte, met name om innovatie te stimuleren en ervoor te zorgen dat de markt zich kon ontwikkelen.


 


De markt voor VoIP is in de Verenigde Staten inmiddels stevig gegroeid. Volgens Cnet zijn er inmiddels 2,5 miljoen abonnees en rond de 10 procent van alle gesprekken worden met VoIP gedaan. Nederlandse bedrijven maken ook in toenemende mate gebruik van VoIP, maar de groei is nog niet bepaald onstuimig. Van de bedrijven met meer dan 200 werknemers zet momenteel 8 procent VoIP in. Gemeten over alle bedrijven blijkt 1 procent gebruik te maken van VoIP.


 


Lees hier het hele bericht


 


Opmerkingen naar aanleiding van bovenstaand bericht:


 


Interessanter dan de vraag of VoIP binnen de definitie telefonie valt is de vraag of het binnen de definities ´openbare elektronische communicatiedienst´ en/of ´openbare telefoondienst´ valt. Indien dat het geval is, is namelijk de regulering uit de nieuwe Telecommunicatiewet van toepassing, met alle daarbij behorende verplichtingen van dien.


 


Of VoIP onder deze definities valt zal afhankelijk zijn van de wijze waarop VoIP wordt aangeboden. Beargumenteerd kan worden dat een VoIP dienst waarvan de kwaliteit nog niet vergelijkbaar is met die van de traditionele telefoniedienst en waarmee slechts een beperkt aantal gebruikers gebeld kunnen worden, niet onder de definities vallen. De regulering zou in dat geval niet van toepassing zijn.


 

Bron: emerce.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Linda Eijpe

publicaties

Gerelateerde artikelen