020 530 0160

Mozilla steunt EFF voor toestaan ‘jailbreaking’

Gepubliceerd op 19 februari 2009 categorieën , , ,

Softwaremaker Mozilla, onder andere bekend van haar internetbrowser Firefox, is van mening dat het zogenaamde ‘jailbreaking’ van de iPhone toegestaan moet worden. Hiermee steunt zij de Amerikaanse rechtenorganisatie Electronic Frontier Foundation. Apple beschouwt jailbreaking echter als copyrightschending.


Jailbreaking is het exploiteren van een bug of een foutje in het ontwerp van een software applicatie om toegang te verkrijgen tot middelen welke normaal gesproken beveiligd zouden zijn van toegang door de gebruiker. De gebruiker kan door jailbreaking dus dezelfde rechten verkrijgen (‘chrooting’) om beschermde acties te ondernemen die normaal gesproken alleen zijn toegestaan voor developers en system administrators.


Gevolg hiervan is dat de gebruiker van de iPhone door derden ontwikkelde software kan draaien zonder gebruik te maken van de iTunes App Stores.


Apple is van mening dat dergelijke acties inbreuk maken op haar auteursrecht, en behoudt zich het recht voor om rechtzaken aan te spannen tegen consumenten die hun iPhone ontsluiten.


De Electronic Frontier Foundation pleit echter al enige tijd voor het toestaan van jailbreaking, omdat de consument het recht zou moeten hebben op eigen keuze en dat Apple die keuze niet met technische beperkingen in de weg mag staan.


Mozilla heeft laten weten het daarmee eens te zijn. Mozilla’s internetbrowser Firefox wordt niet toegestaan op de iPhone. Apple laat immers enkel haar eigen Safari-browser op de iPhone toe, waardoor Mozilla geen voet aan de grond krijgt.


Harvey Anderson, advocaat van Mozilla, heeft vervolgens een brief aan het betreffende octrooibureau geschreven om het jailbreaken van iPhones toe te staan teneinde gebruikers vrije keus in software te geven en de ontwikkeling van een open internet te bevorderen.


Mozilla is echter (nog?) niet bezig met het ontwikkelen van een Firefox browser die compatible is met de iPhone, aangezien de voorwaarden van de Software Development Kits van Apples iPhone dat zouden verbieden.


Ook andere bedrijven, waaronder Skype en Cydia, steunen de Electronic Frontier Foundation in haar pogingen om jailbreaking toe te staan.


Lees hier het bericht.


 

Bron: tweakers.net
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Wouter Dammers

publicaties

Gerelateerde artikelen