020 530 0160

Mogelijk herevaluatie van business method octrooien in de VS.

Gepubliceerd op 7 maart 2008 categorieën 

Niet iedereen is even blij met de in de Verenigde Staten bestaande mogelijkheid om business methods te octrooieren. Dit houdt namelijk in dat een octrooi wordt verleend aan een ondernemingsstrategie (bijvoorbeeld ‘One Click’ van Amazon.com of ‘Name Your Own Price’ van Priceline). De kritiek richt zich vooral op de overbelasting van het Amerikaanse merken- en octrooibureau en het feit dat uit dergelijke octrooien talloze rechtszaken voortvloeien terwijl business methods in feite maar weinig te maken hebben met échte, fysieke uitvindingen.


Mede om deze reden wordt in de Amerikaanse octrooiwereld nauwlettend gekeken naar de ontwikkelingen rondom de zaak Re Bilski, momenteel in hoger beroep (zie hier). Het federale gerechtshof heeft toegezegd in mei het hoger beroep te horen, en heeft laten weten dat zij de regel uit de zaak State Street Bank & Trust Co. v. Signature Financial Group Inc. die de business patent destijds mogelijk maakte, zou herevalueren.


In voornoemde zaak uit 1998 besloot het Federale Hoger Gerechtshof dat een uitvinding octrooibaar is indien deze een praktische toepassing heeft en een nuttig, concreet en tastbaar resultaat oplevert (voor meer informatie zie hier). 


Lees hier het hele artikel in Engels.


Lees hier meer informatie over de zaak Re Bilski.

Bron: New York Times
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Anton Ekker

publicaties

Gerelateerde artikelen