BitTorrent platform Mininova heeft de Staat der Nederlanden gesommeerd het onlangs verschenen rapport van de werkgroep auteursrechten te rectificeren. Het rapport bevat volgens Mininova verschillende aantoonbaar onjuiste aannames over Mininova en haar diensten. Daarnaast is Mininova van mening dat de werkgroep met haar uitlatingen op de stoel van de rechter is gaan zitten.
Op 17 juni 2009 publiceerde de werkgroep auteursrechten het rapport “Auteursrechten. Een rapport”. In dit rapport wordt een aantal aanbevelingen gedaan ten aanzien van het auteursrecht. Mininova heeft geconstateerd dat aan deze aanbevelingen een aantal feitelijk onjuiste aannames over – onder meer – Mininova en de diensten van Mininova ten grondslag ligt. Erik Dubbelboer, mede-oprichter van Mininova: “ De uitlatingen in het rapport zijn onjuist. Wij lijden hierdoor schade en eisen dan ook onder meer een rectificatie.”
Het rapport bevat de volgende aantoonbaar onjuiste stellingen:
– Dat Mininova torrent-bestanden van gebruikers niet verwijdert na een “klacht”;
– Dat Mininova recensies plaatst bij torrent-bestanden die gebruikers op het platform plaatsen;
– Dat Mininova pro-actief torrent-bestanden die “onjuist verwijzen (bijvoorbeeld porno in plaats van een populaire speelfilm)” zou verwijderen.
Naast deze aantoonbaar onjuiste stellingen is volgens Mininova ten onrechte de indruk gewekt dat de torrent-bestanden die gebruikers op het platform van Mininova hebben geplaatst enkel naar onrechtmatige bestanden verwijzen, dat Mininova bestanden distribueert en dat Mininova daarvan voordeel zou behalen. Erik Dubbelboer: “Het rapport geeft niet aan waarop de feitelijk onjuiste en bovendien suggestieve aannames zijn gebaseerd. De stellingen zijn in ieder geval niet bij ons geverifieerd en wij zijn ook niet anderszins geraadpleegd.”
Erik Dubbelboer: “De werkgroep heeft zichtbaar nagelaten onze website te bezoeken. Had zij dat gedaan, dan was direct te zien geweest dat wij sinds jaar en dag een notice and take down systeem hanteren, op grond waarvan torrent-bestanden die verwijzen naar onrechtmatig materiaal op verzoek van rechthebbenden worden verwijderd. Daarnaast geven wij op de site aan een filtering trial te zijn gestart en is duidelijk te zien dat wij samenwerken met meerdere rechthebbenden door middel van ons succesvolle Content Distribution systeem. Als de werkgroep ons had geraadpleegd, was zij te weten gekomen dat wij voor Stichting Brein een filter hebben ontworpen.”
Erik Dubbelboer: “Naast het feit dat het rapport aantoonbaar onjuiste stellingen bevat, wordt een aantal kwesties behandeld waarover wij met Stichting Brein in een procedure zijn verwikkeld. Wij vinden dat de werkgroep om die reden juist extra terughoudendheid had moeten betrachten. De werkgroep hoort zich neutraal op te stellen, maar is met haar uitlatingen en suggesties op de stoel van de rechter gaan zitten en dat is uiterst onwenselijk.”
Mininova sommeert de werkgroep het doen van uitlatingen die onrechtmatig zijn jegens Mininova te staken. Ook dienen de naam van Mininova en verwijzingen naar de website van Mininova uit het rapport te worden verwijderd en moet een rectificatie worden geplaatst. Erik Dubbelboer: “Wij nemen dit zeer hoog op. Wanneer niet tegemoet wordt gekomen aan deze verzoeken, zullen wij ons beraden op verdere juridische stappen.”