020 530 0160

Met je bank in de wolken

Gepubliceerd op 18 november 2009 categorieën , ,

De Apache Stichting heeft een nieuw soort databank in het leven geroepen: “CouchDB”. Deze nieuwe open source databank is nog in ontwikkeling maar wordt nu al veelvuldig gebruikt in – met name- clouddiensten. De databank is gelicentieerd onder de Apache v.2.0 licentie.

CouchDB is gebaseerd op documenten (een zogenaamde “Slacker databank”) en niet op relationele indexen, zoals veel reguliere databanken op dit moment werken. Data worden dus opgeslagen in documenten, niet in tabellen. Voordeel hiervan is dat het prestatie enorm hoog kan zijn voor grote hoeveelheden data die veel en vaak veranderen. Bovendien is het ook mogelijk om met meerdere gebruikers tegelijkertijd aan de databank on- én offline te werken. Offline kopiëen worden bij hernieuwde verbinding met het internet direct gesynchroniseerd met de online kopie. Een ingeboude conflictdetectie en -managementfunctie verhelpt eventuele problemen daarbij.

De innovatieve databank wordt (in betá-versie) nu al gebruikt door onder meer de BBC en de VPRO. Ook vormt het de basis voor de nieuwe clouddienst in Ubuntu 9.10. Dit populaire Linux besturingssysteem heeft een eigen backup- en synchronisatiedienst, waar CouchDB dus aan de grondslag ligt. Ook clouddienst EC2 van Amazon en online berichtenapplicatie Raindrop van Mozilla maken al gebruik van CouchDB.

Lees hier het bericht.

Bron: techworld.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Wouter Dammers

publicaties

Gerelateerde artikelen