020 530 0160

Meer privacy op BitTorrent

Gepubliceerd op 27 februari 2009 categorieën ,

BitTorrent krijgt meer uitbreidingen die het mogelijk moeten maken om gebruikers anoniemer te maken voor elkaar en voor monitors zoals film- en muziekmaatschappijen.

Natuurlijk is het geen nieuwe ontwikkeling dat p2p-netwerken steeds anoniemer worden, maar dit lijkt vooral te zien op kleinere, aparte netwerken. Nu er steeds meer behoefte ontstaan voor meer privacy op p2p-netwerken, springen diverse initiatieven en bedrijven voor anonimisering van gegevens als paddestoelen uit de grond. Enkele voorbeelden zijn de betaalde Russische torrent-dienst Torrentprivacy.com, welke gebruik maakt van een aangepaste uitvoering van uTorrent (spreek uit: ‘mu-torrent’) dat contact maakt met een eigen relay-netwerk waardoor de eindgebruiker wordt afgeschermd. Tevens is de verbinding encrypted. Bovendien bestaan er een aantal gratis alternatieven, al dan niet met een eigen netwerk.

De nieuwigheid zit echter in de uitbreiding van BitTorrent ten gevolge van onderzoek aan de Universiteit van Washington. Volgens de makers van de uitbreiding is de vernieuwing gelegen in het feit dat dit geen ‘log’ p2p netwerk oplevert, maar een zogenaamd OneSwarm. Het verschil is dat het niet zozeer p2p, ‘peer-to-peer’, is maar eerder f2f: ‘friend-to-friend’. De bedoeling is dat je beter kan kiezen welke informatie je met anderen wilt delen, zoals bijvoorbeeld je ip-adres. De verbindingen met het OneSwarm systeem verlopen via meerdere tussenstations, waardoor de ip-adressen van de verschillende peers weggefilterd kunnen worden. Ook maakt de uitbreiding het dataverkeer tussen de peers encrypted. Het geheel vormt dan een onderling verbonden weefwerk, een zogenaamde ‘mesh’.

Lees hier het bericht

Bron: webwereld.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Wouter Dammers

publicaties

Gerelateerde artikelen