020 530 0160

Linda vs Petazzie

Gepubliceerd op 7 augustus 2009 categorieën , ,

De Helmondse glossy Petazzie moet uit de winkels worden gehaald omdat de ‘look and feel’ van Petazzie volgens de uitgeverij Sanoma te veel zou zijn ‘afgekeken’ van het blad Linda (van Linda de Mol). De glossy was gemaakt door een gelijknamige cabaretgroep die hiermee de draak wilde steken met de vele glossy’s die de laatste jaren zijn verschenen.

Hoewel dit eenmalige experiment als grap was bedoeld, heeft de uitgeverij Sanoma opgetreden tegen Petazzie op grond van hun auteursrechten op het blad Linda. Petazzie-lid Marcel Stevens geeft in het Eindhovens Dagblad aan dat  de rubrieken en vormen zijn gekopieerd, maar dat de inhoud wel verschillend is.

Dit argument van Marcel Stevens snijdt geen hout. Ook al is de inhoud verschillend, dit betekent niet dat Sanoma haar auteursrechten op de lay-out van haar blad Linda niet kan inroepen. Alleen indien bij de vormgeving van het blad Petazzie de auteursrechtelijk beschermde trekken van het blad Linda niet zijn overgenomen is er geen sprake van inbreuk op de auteursrechten.

Wellicht zou in een juridische procedure de parodie exceptie uit de Auteurswet (art. 18b) nog kans van slagen hebben gehad voor de Petazzie-cabaret groep. Deze exceptie houdt in dat nabootsing van een auteursrechtelijk beschermd werk is toegelaten, als dit vanuit een maatschappelijk en cultureel oogpunt redelijkerwijs geoorloofd is en de parodie niet al te commercieel is of voor de rechthebbende commercieel niet schadelijk is.

Lees hier en hier de berichten.

Bron: Eindhovens Dagblad en Adformatie.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Kim Crijns

publicaties

Gerelateerde artikelen