020 530 0160

Ladbrokes-uitspraak op losse schroeven

Gepubliceerd op 6 november 2003 categorieën 

De overheid mag gokwebsites verbieden om daarmee de gokverslaving tegen te gaan. Zo’n verbod is weliswaar een beperking van de vrijheid van diensten, maar kan onder voorwaarden zijn toegestaan. Dat heeft het Europese Hof van Justitie donderdag jl. bepaald. 


Volgens het Hof gelden er strenge voorwaarden voor zo´n beperking op het vrij verkeer van diensten. De beperkingen moeten hun rechtvaardiging vinden in dwingende redenen van algemeen belang; zij moeten geschikt zijn om de verwezenlijking van het nagestreefde doel te waarborgen en zij mogen niet verder gaan dan ter bereiking van dat doel noodzakelijk is. Zij dienen in elk geval zonder discriminatie te worden toegepast.


De Italiaanse wetgeving op grond waarvan een Engelse kansspelaanbieder werd aangepakt, voldoet waarschijnlijk niet aan die eisen. Het Hof:


“[W]anneer de autoriteiten van een lidstaat de consumenten aansporen en aanmoedigen om deel te nemen aan loterijen, kansspelen of weddenschappen opdat de schatkist er financieel beter van zou worden, kunnen de autoriteiten van deze staat zich niet op de met de beperking van de gelegenheden tot spelen gediende maatschappelijke orde beroepen ter rechtvaardiging van maatregelen als die in het hoofdgeding.”


Een factor die volgens het Hof verder van belang is of “de dienstverrichter in de lidstaat waar hij is gevestigd, onder een bestuurlijk stelsel van toezicht en      sancties valt, de tussenpersonen legaal zijn opgericht, en deze  tussenpersonen vóór de bij wet nr. 388/00 aangebrachte wijzigingen meenden dat zij in weddenschappen op buitenlandse sportevenementen als tussenpersoon mochten optreden.”


 


Dat laatste was onmiskenbaar het geval in de Ladbrokes-zaak in Nederland, waarin het Hof oordeelde dat de Lotto een Engelse goksite kon weren op grond van Nederlandse wetgeving. Het is de vraag of dit arrest met de uitspraak van het Europese Hof van Justitie in stand kan blijven.
Lees hier hele artikel.Bron: www.webwereld.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Klaas

publicaties

Gerelateerde artikelen