020 530 0160

KvK verwijdert telefoonnummers van ZZP’ers uit online databank

Gepubliceerd op 8 november 2018 categorieën ,

Van ZZP’ers zullen voortaan geen telefoonnummers meer beschikbaar zijn in de databank van de Kamer van Koophandel. De telefoonnummers van deze zelfstandige ondernemers werden door telecommarketeers veel misbruikt om zo ondernemers persoonlijk te kunnen benaderen. Veel ondernemers ondervinden hier hinder van nu zij deze telefoon ook in privé gebruiken.

uittreksels

De telefoonnummers worden vooralsnog enkel verwijderd uit de online databank. Daarmee blijven de telefoonnummers wel beschikbaar als bijvoorbeeld een uittreksel van een onderneming wordt opgevraagd. Een woordvoerder van de KvK stelt dat hier immers een wettelijke verplichting voor geldt. Telecommarketeers moeten in dat geval wel minstens € 2,30,- gaan betalen om deze uittreksels online op te vragen. Hiermee ligt de drempel om misbruik van telefoongegevens te maken een stuk hoger, aldus de woordvoerder.

Al eerder dit jaar heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) verklaard dat het delen van deze persoonsgegevens mogelijk in strijd is met Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Het verstrekken van gegevens aan derden voor marketingdoeleinden kan volgens de Europese verordening namelijk alleen indien de betreffende persoon ook daadwerkelijk hiervoor toestemming heeft gegeven. Deze toestemming heeft de Kamer van Koophandel niet verkregen van de betrokkenen. De KvK heeft derhalve aanpassingen gemaakt, maar stelt tegelijk dat zij te allen tijde juist handelt naar de wet. De bevoegdheid om het verstrekken van een uittreksel te weigeren heeft zij namelijk niet, aldus de Kamer van Koophandel.

Of met de huidige maatregel de Kamer van Koophandel nu wel handelt in overeenstemming met AVG is de vraag. De Autoriteit Persoonsgegevens en de KvK zijn immers al langer in gesprek over de wijze waarop laatstgenoemde de persoonsgegevens voor commerciële doeleinden  gebruikt. De discussie is daarmee breder dan alleen deze maatregel, aldus de woordvoerder van de AP.

vestigingsadres

Overigens blijven vestigingsadressen van ZZP’ers wel gewoon zichtbaar in de online databank. Nu het vestigingsadres bij ZZP’ers vaak hetzelfde is als het thuisadres, zijn deze persoonlijke gegevens eveneens makkelijk te achterhalen. 

Bron: https://nos.nl/artikel/2258362-kvk-schrapt-telefoonnummers-uit-online-adressenbestand-na-overlast.html
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Jesse

publicaties

Gerelateerde artikelen