020 530 0160

Kruidvat moet kloon van Dyson stofzuiger uit de winkel halen

Gepubliceerd op 20 september 2004 categorieën 

In zijn vonnis van 3 september 2004 heeft de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Utrecht de drogisterijketen Kruidvat in kort geding verboden de “Zyklonen-power” stofzuiger nog langer te verkopen in binnen- en buitenland.


Daarmee maakt Kruidvat namelijk inbreuk op het auteursrecht van Dyson ten aanzien van haar stofzakzloze stofzuiger type DC02. Volgens de Voorzieningenrechter komen de kenmerken van Dysons DC02 volledig terug in Zyklonenpower die “niet uitsluitend op objectieve vereisten van technische of praktische aard zijn gebaseerd”. Voor zover er verschillen bestaan, zijn deze verschillen van ondergeschikte aard. Het verweer van Kruidvat gaat niet op dat zij alleen maar dezelfde futuristische stijl heeft gebruikt, omdat de totaalindruk van de ontwerpen hetzelfde is.


 


Het vonnis is ook interessant voor juridische fijnproevers. De bevoegdheid voor het uitspreken van een grensoverschrijdend verbod, met name voor Belgie baseert de Voorzieningenrechter op de Berner Conventie. Dit verdrag geeft echter geen (aparte) bevoegdheidsregels. Ook geeft de rechter niet expliciet aan of, en zo ja Kruidvat ook auteursrechtinbreuk maakt in België. Aangezien auteursrecht in Europa maar ten dele is geharmoniseerd, is – in ieder geval in theorie – mogelijk dat Kruidvat naar Nederlands recht wel, maar naar Belgisch recht geen auteursrechtinbreuk maakt door het verkopen van de Zyklonen-power.  


 

Bron: www.rechtspraak.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Doeko Bosscher

publicaties

Gerelateerde artikelen