020 530 0160

Kritiek op heffing embedden

Gepubliceerd op 9 oktober 2009 categorieën , ,

Vorige week maakte auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra in een brochure bekend dat per 1 januari voor het embedden van auteursrechtelijk beschermde muziekfilmpjes betaald dient te worden door degene die het filmpje plaatst. Wie bijvoorbeeld zes filmpjes plaatst moet 130 euro betalen, wie 30 filmpjes plaatst moet 650 euro betalen. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen commerciële websites en websites zonder winstoogmerk, zoals weblogs. De plaatser van het filmpje zal een brief krijgen waarin hij wordt gevraagd een licentie bij Buma/Stemra aan te schaffen.

Er is veel kritiek op de plannen van Buma/Stemra. Niet alleen bloggers en twitteraars zijn kritisch, er zijn ook kamervragen gesteld door het CDA. Ook  Groen Links en de SP uitten hun kritiek, (onder andere) omdat artiesten sterk beperkt zouden worden in de mogelijkheden om hun muziek onder de aandacht te brengen.

Digitale burgerrechten organisatie Bits of Freedom (BOF) heeft een open brief gestuurd aan Buma/Stemra waarin onder andere wordt betoogd dat muzikanten juist belang hebben bij het embedden van muziek en er bovendien wordt getwijfeld aan de juridische grondslag voor het opleggen van de tarieven. BOF verzoekt Buma/Stemra het aangekondigde beleid te herzien.

Lees hier en hier het hele bericht.

Bron: Nu.nl, Parool.nl, Webwereld.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Kim Crijns

publicaties

Gerelateerde artikelen