020 530 0160

Kraken ‘ineffectieve’ DVD-beveiliging door Finse rechter toegestaan

Gepubliceerd op 8 juni 2007 categorieën 

Voor het eerst staat een Europese rechter het kraken van een beveiligingssysteem toe onder toepassing van de Richtlijn 2001/29/EC (betreffende de harmonisatie van bepaalde aspecten van het auteursrecht en de naburige rechten in de informatiemaatschappij, ‘de Richtlijn’). Een Finse rechter heeft het kraken van CSS-beveiliging op DVD’s toegestaan.


Uit de vertaling van het vonnis blijkt dat de rechter, aan de hand artikel 6 van de Richtlijn, heeft geoordeeld dat  Finland geen maatregelen hoeft te nemen tegen het kraken van de CSS-beveiliging. Artikel 6 van de Richtlijn bepaalt immers dat Europese lidstaten het omzeilen of kraken van ‘effectieve technische maatregelen’ tegen moeten gaan. Volgens de rechter was in dit geval echter geen sprake van effectieve maatregelen, aangezien de maatregel vrij eenvoudig te omzeilen was. De beveiliging werd gekraakt door een groep Finse computeractivisten die met de invoering van de Richtlijn en in navolging van de Noorse kraker ‘DVD John’, uit protest methodes publiceerden om beveiliging te kraken.


Lees hier het hele bericht.


 

Bron: www.planet.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Nicky Nicky van Dorp

publicaties

Gerelateerde artikelen