020 530 0160

Kort geding tegen de staat over onrechtmatige bewaarplicht voor telecomproviders

Gepubliceerd op 12 januari 2015 categorieën 

Begin december blogde ik over de onrechtmatigheid van de bewaarplicht in Nederland. In navolging van Bits of Freedom riep ik providers op om te procederen tegen de staat over het ten onrechte in stand houden van de bewaarplicht in Nederland. De bewaarplicht is in april namelijk al onrechtmatig bevonden door het Hof van Justitie van de EU in verband met de ernstige schending van de privacy van onschuldige burgers die de bewaarplicht met zich meebrengt. Ook de wet die in voorbereiding is om de huidige bewaarplicht te vervangen, repareert deze onrechtmatigheid niet.

Providers staan daardoor voor een moeilijke keuze. Aan de ene kant moeten zij de bestaande wet naleven en dus communicatiegegevens van hun klanten gedurende lange tijd bewaren. Aan de andere kant weten zij dat ze door naleving van de wet de grondrechten van hun klanten schenden.

Een groep organisaties heeft gehoor gegeven aan de oproep en is een kort geding begonnen tegen de staat. Zij eisen dat de wet buiten werking wordt gesteld vanwege strijd met de grondrechten. Eisers zijn Privacy First, de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten, de Nederlandse Vereniging van Journalisten, het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten, internetprovider BIT en telecomaanbieders VOYS en SpeakUp.

Het kort geding vindt plaats op 18 februari aanstaande om 11.00 uur in Den Haag. Ik wens de eisers veel succes, al hebben ze dat met zo’n evident sterke zaak misschien niet eens nodig.

Bron: Telegraaf, Security.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Anke Verhoeven

publicaties

Gerelateerde artikelen