020 530 0160

Klacht tegen Google om gebruik locatiegegevens Android-gebruikers

Gepubliceerd op 27 november 2018 categorieën 

De Consumentenbond heeft deze week een klacht tegen Google ingediend bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Aanleiding hiervoor was het gebruik door het bedrijf van locatiegegevens van Android-gebruikers. De klacht is onderdeel van een gezamenlijk actie van de Europese consumentenorganisaties tegen Google. Zo zijn tevens de consumentenorganisaties uit Noorwegen, Zwitserland en Tsjechië betrokken.

 

De klacht ziet voornamelijk op de manier waarop Google zijn gebruikers van de smartphone aanstuurt om  locatiegegevens te delen. Uit onderzoek van de Noorse consumentenorganisatie bleek dat bij 54% van de Android-gebruikers, uit het onderzoek, de functie ‘web&app activiteit’ aanstond zonder dat de gebruikers daar weet van hadden. Deze functie, die Google toegang verschaft tot de locatiegegevens, is immers standaard ingeschakeld bij nieuwe gebruikers. Bovendien wordt door Google cruciale informatie achtergehouden en zijn er meer ‘sturende’ knoppen, aldus de Consumentenbond. De bond meent dat deze handelswijze in strijd is met de privacywetgeving. De gebruikers geven namelijk geen vrije, specifieke, geïnformeerde en ondubbelzinnige toestemming voor het gebruik van hun locatiegegevens. Voor toestemming als grondslag voor de verwerking onder de Algemene Verordening Gegevensbescherming is dit wel vereist.

 

Google zelf heeft in een reactie laten weten dat de functie ‘locatiegeschiedenis’ standaard is uitgeschakeld en dat gebruikers bovendien de gedeelde locatiegegevens te allen tijde kunnen verwijderen, bewerken of de functie kunnen pauzeren. Google zegt verder constant te werken aan de verbetering van zijn privacy-instellingen. Het onderzoek zal derhalve goed worden bestudeerd, aldus Google.

 

Naast de klacht bij de toezichthouder, heeft de Consumentenbond al bij Google aangedrongen om de instellingen aan te passen. Daarnaast is de bond een petitie gestart tegen het ‘stiekem’ opslaan van locatiegegevens. Deze petitie is te vinden op de website van de Consumentenbond.

 

 

Bron: www.consumentenbond.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Jesse

publicaties

Gerelateerde artikelen