020 530 0160

Kerstpotten slaafs nagebootst

Gepubliceerd op 15 januari 2019 categorieën ,

Karakteristiek voor de kerstdagen zijn de kerstbomen en –ballen, de koekjes en kransjes en de lang-niet-geziene-familieleden om de eettafel heen gedrapeerd. Hanos besloot daarom in een kerspakket de ‘Pak ’n Vraag’ pot op te nemen. De pot is tevens een spel en werkt als volgt: in de pot zitten kaartjes met vragen en dilemma’s, om zo een gesprek tussen de op gang te krijgen.

 

De bedenkster van de Kletspot, een zelfde soort pot als de Pak ’n Vraag pot, liet het er niet bij zitten. Zij was eerder door Hanos benaderd, en voelde zich door de keuze van de laatste voor de goedkopere producent belazerd.

 

Wanneer een product geen bescherming van een absoluut recht van intellectueel eigendom geniet, kan een beroep op slaafse nabootsing slagen. Als een later product het eerdere nabootst en daardoor verwarring bij het publiek ontstaat op het aankoopmoment en de nabootser tekortschiet in wat redelijkerwijs mogelijk en nodig is om verwarring te voorkomen, zonder dat de deugdelijkheid of bruikbaarheid van het product daaronder leidt, dan is dat onrechtmatig.

 

Het product moet wel een eigen gezicht op de markt hebben. Toen Hanos de Pak ’n Pot inkocht, nadat eerder de Kletspot benaderd was, waren er zo’n 5 andere, vrijwel identieke potten op de markt. Het ‘umfeld’, gelijksoortige producten op de relevante markt ten aanzien waarvan het eerste product onderscheidend moet zijn, hangt af van onder andere de aard en hoeveelheid van producten. Bij vijf met vragen gevulde potten met touwtje en spannende naam is er van eigen gezicht moeilijk sprake, hoogstens een eigen oor, of neus (althans figuurlijk dan).

 

Overigens, een succesvolle mogelijkheid tot actie gestoeld op slaafse nabootsing kan verloren gaan. Wanneer er steeds meer gelijksoortige producten op de markt komen, waartegen geen actie wordt ondernomen, verwatert het eigen gezicht van het originele product. Als in een zee van slaafse nabootsers maar naar één vis wordt gehengeld hoeft de rechter niet te bijten. Het hangt van de omstandigheden af welke mate van inspanning kan worden gevergd, maar in ieder geval kan niet worden verlangd dat elke nabootser tegelijk en zonder onderscheid te worden aangepakt.

 

De markt van gesprekspotten is in ieder geval net zo levendig als ’s lands kerstdinertafels: een traditionele polyfonie waarin niemand duidelijk de leiding heeft, en Kletspot niets te piepen.

 

Met dank aan Jelle van Dijk

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Stagiair

publicaties

Gerelateerde artikelen