020 530 0160

Kazaa moet maatregelen nemen

Gepubliceerd op 5 september 2005 categorieën 

Sharman Networks, de eigenaar van Kazaa, moet in Australië maatregelen nemen om het uitwisselen van bepaalde muziektitels te beëindigen. Dit is kort gezegd de uitspraak van de rechtbank te Sydney van vandaag. 


Sharman zal onder meer filters in het door haar aangeboden programma moeten verwerken en eindgebruikers van het programma ertoe bewegen de nieuwe versie te installeren. Het programma Kazaa is op zichzelf niet verboden, en daarmee is de belangrijkste eis van de muziekindustrie afgewezen.


De vraag is of Sharman aan het vonnis kan voldoen. Eerder bepaalde een Nederlandse rechter dat de toenmalige Nederlandse eigenaren maatregelen moesten treffen. In hoger beroep oordeelde het Hof echter dat Kazaa B.V. niet in staat was om de gevraagde maatregelen te treffen. Het Hof overwoog daartoe het volgende:   


“Vaststaat dat KaZaA steeds heeft bestreden in staat te zijn het uitwisselen van muziekbestanden te beëindigen. Het hof gaat voorshands van de juistheid hiervan uit, te meer nu vaststaat dat KaZaA naar aanleiding van de uitspraak van de president haar website heeft gesloten. Aangenomen mag worden dat zij hiertoe niet zou zijn overgegaan indien zij het in haar macht had op andere wijze aan het vonnis van de president te voldoen.”


Kennelijk is de Australische rechter een andere mening toegedaan. Hard bewijs daarvoor ontbreekt m.i. in het 182-pagina´s tellende vonnis. Wat mij opvalt is dat de rechter weinig geloof hecht aan hetgeen Sharman naar voren heeft gebracht over de werking van de software. Hij heeft zich blijkbaar laten overtuigen door eerder verkondigde theorieën dat Sharman weldegelijk maatregelen kan treffen.


De eisers en Sharman moeten nu van de rechter samen een protocol opstellen waarin invulling wordt gegeven aan het vonnis. Met name zal het interessant zijn hoe “maximum pressure” moet worden uitgeoefend om de Kazaa-gebruikers nieuwe, beperkende software te laten installeren. Zoals algemeen wel wordt aangenomen kunnen de eindgebruikers met de huidige versie rustig blijven uitwisselen. Al met al, een Pyrrusoverwinning voor de muziekindustrie. 


Lees hier het bericht.

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Christiaan Alberdingk Thijm

publicaties

Gerelateerde artikelen