020 530 0160

Kansspelautoriteit

Gepubliceerd op 15 juni 2009 categorieën ,

Er komt een Kansspelautoriteit met als doel effectiever toezicht te houden op kansspelen in Nederland. Dat deze kansspelautoriteit er aan zat te komen is geen verrassing. Bijna een jaar geleden deed het ministerie van Justitie hierover al een persbericht uitgaan. Desalniettemin heeft het aanstellen van de Kansspelautoriteit grote gevolgen.

 

De kansspelautoriteit krijgt de bevoegdheid vergunningen te verlenen aan kansspelaanbieders en kan bestuurlijke boetes van maximaal € 740.000 opleggen. Indien de omzet van een aanbieder die in strijd handelt met de wet of vergunning hoger is dan € 740.000 kan de boete met 10% van de omzet worden verhoogd.

 

Daarbij krijgt de kansspelautoriteit ook een grote ‘politiefunctie’ doordat de controle op kansspelen zal toenemen. Volgens de Minister is de kansspelautoriteit nodig omdat de middelen voor handhaving ontoereikend zijn. Dit geldt niet alleen voor de ‘illegale’ kansspelen maar ook voor aanbieders met vergunningen. Er komt scherper toezicht op de zelfregulerende gedrags- en reclamecode voor kansspelaanbieders. Of dit tot gevolg heeft dat de omvangrijke reclamecampagnes van kansspelaanbieders aan banden worden gelegd, valt te bezien. Dat er op dit punt scherp toezicht nodig is, blijkt onder meer uit de recent gestelde Kamervragen ten aanzien van prijsuitkeringen door de Bankgiroloterij. De loterij zou minder prijzen uitkeren dan ze in reclameberichten belooft. In het antwoord op de Kamervragen dringt de Minister aan op aanscherpen van de zelfregulerende gedrags- en reclamecode voor kansspelaanbieders. Er ligt wat dat betreft dus een schone taak voor de kansspelautoriteit.

 

Het zou me echter niet verbazen als de werkzaamheden van de kansspelautoriteit zich voornamelijk zullen richten op aanbieders zonder vergunning. Het verscherpte toezicht kan zich niet alleen richten op de online casinospelen, maar ook de pokertoernooien en televisieprogramma’s over poker. Verder zou het zo kunnen zijn dat een voetbalwedstrijd van Real Madrid in Nederland tot boetes leidt. De sponsor van Real Madrid is immers Bwin een aanbieder van kansspelen zonder vergunning in Nederland. Indien de  Koninklijke in Nederland spelen met de shirtreclame voor Bwin maken ze reclame voor deze ‘illegale’ aanbieder van kansspelen en dat is niet toegestaan. De planning is dat Kansspelautoriteit in 2010 start. Als AZ of Twente de groepsfase hebben overleefd en daarna Real Madrid treffen in Alkmaar of Enschede zou dat nog wel eens een duur avondje kunnen worden.

 

Het wetsvoorstel voor oprichting van de Kansspelautoriteit is door de Ministerraad goedgekeurd en gaat nu voor advies naar de Raad van State. Zodra het naar de Tweede Kamer gaat wordt het wetsvoorstel openbaar. Wat er dus precies wordt geregeld in de wetswijziging is niet duidelijk. Dit advies van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak ten aanzien van het wetsvoorstel licht een tipje van de sluier op. De wetswijziging bevat namelijk de mogelijkheid tot ‘naming and shaming’. Indien boetes worden opgelegd, zal dat openbaar worden gemaakt.

 

 

Lees hier het volledige bericht (alleen voor abonnees)

Bron: rechtennieuws.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Thomas

publicaties

Gerelateerde artikelen