020 530 0160

Kansspelautoriteit waarschuwt voor piramidespel ‘Geldbloem’

Gepubliceerd op 10 december 2018 categorieën 

De Kansspelautoriteit waarschuwt voor het populaire spel ‘Geldbloem’ dat via social media wordt verspreid. Het spel heeft de karakteristieken van een piramidespel. Nu voor dergelijke kansspelen geen vergunning wordt verleend, is het organiseren daarvan verboden op grond van de Wet op de kansspelen (Wok). Met name onder jongeren is het spel populair omdat deze groep makkelijker te beïnvloeden is. Meerdere scholen hebben ouders al gewaarschuwd voor het spel Geldbloem.

“Wil jij snel geld verdienen? 20 euro inleg, 160 euro terug!” Op deze wijze wordt het spel veelal gepromoot. Dit klinkt te mooi om waar te zijn en dat is het doorgaans ook. Hoe werkt het in de praktijk? Via social media, zoals Facebook en Instagram, worden mensen opgeroepen geld in te leggen. De bedragen voor inleg variëren van 20 euro tot 100 euro. Door een bedrag te storten, kom je in eerste instantie aan de buitenste kant of rang van de bloem terecht. De bloem kent vier rangen. Indien andere deelnemers op basis van jouw uitnodiging gaan deelnemen aan het spel, schuif je langzaam op naar het binnenste van de bloem. Eenmaal in het midden van de bloem aangekomen, is het de bedoeling dat deze nieuwe deelnemers geld aan jou gaan betalen via een ‘tikkie’. Merendeel van de deelnemers ziet echter niets van zijn inleg terug omdat de aanvoer van nieuwe deelnemers op een gegeven moment stokt of omdat de organisator het geld zelf houdt.

Geldbloem is daarmee een schoolvoorbeeld van een piramidespel. Net als bij Geldbloem moeten de deelnemers van een piramidespel proberen om via een opschuifsysteem aan de top van de piramide te komen. Dit doen ze door nieuwe spelers te werven, die eveneens een bedrag inleggen. Eenmaal aan de top van de piramide, zou de speler vervolgens zijn inleg plus winst moeten ontvangen.

De Wet op de kansspelen verbiedt (promotionele kansspelen daargelaten) het organiseren van kansspelen waarvoor geen vergunning is verleend. Voor dergelijke piramidespellen verleent de Kansspelautoriteit nimmer een vergunning. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat bij piramidespellen de kansen om te winnen erg ongelijk verdeeld zijn. Wie immers laat instapt zal vrijwel zeker niet worden uitbetaald. Bij kansspelen waarvoor de autoriteit wel vergunningen verleend, wordt de kans op winst niet beïnvloed door het moment van instappen. Wanneer de Kansspelautoriteit  een dergelijk piramidespel signaleert, kan het derhalve hoge boetes uitdelen aan de organisator.

Met dank aan Niek Weessies

Bron: https://kansspelautoriteit.nl/nieuws/nieuwsberichten/2018/november/ksa-waarschuwt/
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Stagiair

publicaties

Gerelateerde artikelen