020 530 0160

Kabinet weigert kabelmotie uit te voeren

Gepubliceerd op 20 juli 2005 categorieën ,

Begin maart van dit jaar nam de Tweede Kamer een motie aan, waarin de Kamer bepaalde dat de publieke omroepen de kabelbedrijven niet om een vergoeding voor doorgifte van met publiek geld gefinancierde programma´s mag vragen. Volgens de Kamer zou de consument dan namelijk twee keer betalen: één keer voor de omroepgelden en één keer voor de kabeldoorgfite.


Toentertijd schreef ik al dat het een opvallende motie was. Juridisch staan de omroepen als auteurs- en nabuurrechthebbende op haar televisieprogramma´s namelijk volledig in haar recht als zij om een vergoeding vragen.


Het kabinet bevestigt dit nu en weigert de motie uit te voeren. Staatssecretaris Van der Laan:


“Het is geen kwestie van willen. U vraagt mij te handelen in strijd met het recht. Ik kan niet een motie uitvoeren die in strijd is met het recht. Het Europese recht wil het anders. (…) Het auteursrecht is dusdanig sterk dat dat een organisatie niet mag worden ontnomen. Ik heb geprobeerd dat uit te leggen in de vorige debatten. Het gaat wel heel ver om het kabinet te vragen in strijd te handelen met het recht.”


De vraag is nu of de omroepen niet rechtsom gekort zullen worden. De Kamer zou zich nu op standpunt kunnen stellen dat de overheidsbijdrage aan de omroepen met hetzelfde bedrag dat zij via de kabelbedrijven ontvangen, dient te worden gekort. Dan zou er geen sprake meer van dubbele betaling zijn.


Lees hier de handelingen.

Bron: Boek9
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Christiaan Alberdingk Thijm

publicaties

Gerelateerde artikelen