020 530 0160

Jullie mogen echt alles van mij weten

Gepubliceerd op 31 mei 2018 categorieën 

Vanmiddag stond ik in de drogist met twee artikelen wat in gedachten verzonken bij de kassa toen ik opeens opgeschrikt werd door een luide stem: 

“Mag ik ook wat privacy?” 
Mijn eerste associatie was een overspannen GDPR consultant, dan wel een medewerker van een bedrijf dat probeert met terugwerkende kracht de zaak GDPR compliant te krijgen. De klant voor mij had echter eerder iets weg van het type “verwarde persoon”. Ik begreep oprecht niet wat die man bedoelde, en vermoedde dat zijn privacy-kreet een uiting was van algemene verminderde psychische gesteldheid. Nog voor ik troostend iets had kunnen zeggen als “of u ook wat privacy mag, uiteraard, maar bij zo’n fundamenteel recht zou je met slechts “wat’ geen genoegen moeten nemen”, snauwde hij “ik wil pinnen.”
Nu worden wij er altijd op gewezen dat we als we onze pincode moeten ingeven deze moeten afschermen voor loerende ogen van anderen, zoals in dit geval die van mij. Ik kom denk ik niet per se over als iemand die veel belang stelt in de pincode van anderen, maar je weet natuurlijk nooit. Enigszins verbouwereerd maakte ik pas op de plaats, maar kon niet nalaten hem te vragen of hij het niet afschermde, dat invoeren van de pincode. UIteraard gaf hij geen antwoord.
In deze tijden van massale gegevensverwerking is het meekijken bij het intoetsen van de pincode niet direct de grootste privacy bedreiging, en eerder ook een security issue. Wellicht dat de man de oude reclame met Rob de Nijs in gedachten had. Daarin werd de pendant van het in privacy context veel bekendere “ik heb toch niets te verbergen” gebruikt, nl. “je mag alles van mij weten”.
Het was een reclame voor pinbetalingen. Als ik me goed herinner werd Rob gevolgd en toonde allerlei aspecten van zijn privé leven. Bij de kassa van een supermarkt aangekomen voegde hij aan het ook in de titel gememoreerde zinnetje toe “behalve mijn pincode”.
Voor de liefhebber, ik heb het reclamefilmpje gevonden
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Arno

publicaties

Gerelateerde artikelen