020 530 0160

Jaap.nl wint hoger beroep

Gepubliceerd op 13 december 2007 categorieën ,

Huizenzoeksite Jaap.nl heeft het hoger beroep tegen de Stichting “Baas in eigen huis” gewonnen. Het Hof Amsterdam heeft vandaag het vonnis in eerste aanleg vernietigd en de Stichting niet-ontvankelijk verklaard in haar vordering.


De Stichting “Baas in eigen huis” is een initiatief van enkele NVM-makelaars. De Stichting had zich blijkens haar statuten tot doel gesteld de belangen van makelaars te behartigen terzake van de handhaving van hun auteursrechten. In kort geding had de Stichting gevorderd dat het huizenzoeksite Jaap.nl verboden zou worden om nog langer de volledige beschrijvingen van te koop staande huizen over te nemen op haar site. De Voorzieningenrechter te Alkmaar wees die vordering toe.


In hoger beroep heeft Jaap aangevoerd dat zeker een derde van de Nederlandse makelaars geen enkel bezwaar zou hebben tegen publicatie van de volledige beschrijvingen. Sterker, deze makelaars zouden met het oog op een zo groot mogelijke verspreiding van hun aanbod juist voorstander zijn van publicatie op Jaap.nl.


Het Hof oordeelt dat onder deze omstandigheden niet kan worden volgehouden dat Baas in Eigen Huis, die zegt in de bres te springen voor de auteursrechten van alle makelaars, dus zonder onderscheid naar voor- en tegenstanders van de handelwijze van Plazacasa, opkomt voor gelijksoortige belangen, zoals vereist is voor een collectieve actie in de zin van artikel 3:305a BW. Om die reden verklaart het Hof de Stichting niet-ontvankelijk.


Het Hof heeft hiermee geen uitspraak gedaan over de vraag of het auteursrecht zich verzet tegen overname door Jaap van de volledige beschrijvingen. Wel maakt het arrest eens te meer duidelijk wie de eigenlijke belanghebbende bij alle huizensite-procedures is: de NVM die haar eigen huizensite funda.nl wenst te beschermen.


Lees hier het vonnis.


 

Bron: Boek9
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Tjalling Hylkema

publicaties

Gerelateerde artikelen