020 530 0160

ISP’s v.s Brein

Gepubliceerd op 3 augustus 2005 categorieën 

Internet service providers (ISPs) zijn niet verplicht om naam, adres en woonplaats (NAW) gegevens van abonnees op verzoek aan stichting Brein te verstrekken. De uitspraak is een belangrijke overwinning voor het recht op privacy van internetgebruikers.


 


Brein vorderde van de ISPs de NAW-gegevens van abonnees die volgens haar illegale bestanden uitwisselden via peer-to-peer (P2P) software zoals Kazaa. Brein, die de belangen van de muziekindustrie behartigt, had een Amerikaans recherchebureau, MediaSentry, opdracht gegeven de zgn. IP-adressen van de abonnees te verzamelen. Volgens Brein zouden de ISPs de abonnees moeten kunnen identificeren met behulp van het IP-adres. De ISPs weigerden aan het verzoek te voldoen.


 


De rechter heeft nu bepaald dat dit terecht was. Volgens de rechter heeft Brein c.q. MediaSentry de gegevens op onrechtmatige wijze verkregen, namelijk in strijd met de Wetbescherming persoonsgegevens (Wbp) en het advies van het College bescherming persoonsgegevens (CBP). Daardoor heeft Brein de privacy van de abonnees geschonden.


 


Verder merkt de rechter op dat voor toewijzing van een vordering als die van Brein slechts plaats kan zijn indien buiten redelijke twijfel staat dat de verzamelde IP-adressen betrekking hebben op de abonnees die beweerdelijk illegaal bestanden uitwisselen. De rechter is daar in dit geval niet van overtuigd en wijst op de vele fouten die Brein heeft gemaakt bij het melden van de IP-adressen aan de ISPs.


 


Lees hier de uitspraak.


 

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Thomas

publicaties

Gerelateerde artikelen