020 530 0160

Is it a service? Is it product? It is Super…

Gepubliceerd op 29 augustus 2018 categorieĂ«n 

Tegenwoordig kun je films en series bekijken via Netflix, muziek luisteren via Spotify, artikelen lezen via Blendle, etc. Wat dergelijke aanbieders gemeen hebben is dat ze voor een maandelijks bedrag toegang tot een grote verzameling content bieden. De verzameling is niet uitputtend, en je moet oppassen dat je niet midden in een serie zit die plotseling verdwijnt, maar het model heeft zondermeer zijn charme en is populair. Behalve de onbeperkte toegang is typerend dat je bij de content kan met allerlei verschillende devices,  via bijvoorbeeld dekstop, laptop, telefoon. Qua Spotify werd ik in deze context vorige week geconfronteerd met een soort van datalek. Ik was blijkbaar vergeten uit te loggen op mijn werk. Mijn collega kon de volgende dag vervolgens op het scherm live volgen waar ik elders op mijn telefoon naar luisterde.

 
Een feature die het mogelijk maakt om bij een gelockte telefoon of desktop muziek te stoppen of juist te laten spelen. Kan gemakkelijk zijn, maar ook confronterend. Stel dat je niet zoals ik op dit moment naar verantwoorde muziek (waar ik overigens mijn imago als rocker mee beschadig 🙂 – maar mijn collega zag dat ik naar Let Love Rule van Lenny Kravitz luisterde, dat dan weer wel ) luistert maar naar Frans Bauer (moet je sowieso niet doen natuurlijk) of andere ongemakkelijke muzikale voorkeuren. Kom er net achter dat de controle  zelfs zo ver gaat dat zij op mijn werkcomputer het afspelen van mijn Spotify nummer op mijn telefoon kan stoppen! 

Directe aanleiding voor deze blog is overigens een net door Microsoft gelanceerde dienst. Want ook in de game wereld is dit een gebruikt model, zo kan bijvoorbeeld al sinds januari 2015 met de Sony Playstation toegang worden verkregen tot een groot aantal games:

The service gives customers access to an online library of more than 100 PlayStation 3 games, which can be streamed to various Sony devices such as Smart TVs, Sony Xperia smartphones, PS Vita, and consoles.

De nieuwste dienst van Microsoft is ook in het licht van de ontwikkelingen binnen het privaatrecht (steeds vaker vervagen lijnen tussen diensten afnemen en producten aanschaffen) interessant. Microsoft doet een Xbox console bij een 24 maanden abonnement waarmee toegang wordt verkregen tot een groot aantal games. Dit doet ook denken aan een telefoon met een abonnement. Wie weet gaat de Hoge Raad er ook wel wat van vinden dit nieuwe model van Microsoft, qua dat de console eigenlijk middels een lening wordt aangeboden…

Kortom, een nieuwe dienst die allerhande boeiende juridische vragen oproept.

Deze blog is automatisch geĂŻmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Arno

publicaties

Gerelateerde artikelen