Zoals ook de door Menno Weij geïnterviewde Johannes Brouwer (Oracle) onderstreepte, is de opmars van ‘The Internet of Things’ (IoT) niet te stoppen. De trend dat alle apparaten een directe verbinding met het internet hebben, waarvan de koelkast die weet wat zijn inhoud is en daarover met zijn gebruiker communiceert één van de sprekende voorbeelden is, lijkt een steeds grotere rol in het dagelijks leven in te gaan nemen..
Zo maakte een netbeheerder in Venlo bekend een pilot te starten waarmee straatverlichting zelfstandig via een slimme OVL-meter aangestuurd kan worden en de gemeente meterstanden op afstand uit kan lezen. Ook was deze week in het nieuws dat Google de thermostaatontwikkelaar ‘Nest Labs’ opkocht, haar op één na grootste overname ooit. De slimme thermostaat weet wanneer je thuis bent en stelt de temperatuur binnenshuis automatisch af op jouw wensen.
Naast de al bestaande slimme energiemeter en de Smart TV maakt het IoT dus rap haar intrede in onze huiskamers. Zoals vaker gaat ook deze technologische ontwikkeling echter met de nodige nadelen gepaard. Begrijpelijkerwijs verzamelen de genoemde apparaten enorm interessante en gevoelige data over personen die over het internet verzonden kunnen worden; zo weet de Google-thermostaat door middel van bewegingssensoren in welke kamer iemand zich bevindt en wanneer een huis leeg is.
Logisch is dan ook dat er allerlei privacy-issues spelen omtrent het IoT. Al in 2011 liet de Europese Article 29 working party zich uit over de implicaties voor de privacy van consumenten die gebruik maken van ‘smart metering’ en deze discussie is nu niet minder relevant.
Een oplossing die in het recentelijk aangewakkerde privacy-debat vaker is geponeerd is om encryptie toe te passen op de door de slimme apparaten verzonden data. Daarnaast is het echter de vraag wat er met de data gebeurt op het moment dat deze zich in de datacenters van een bedrijf als Google bevinden. Het is voor Google immers zeer interessant om de verzamelde informatie over haar gebruikers te koppelen aan gegevens die zij al in haar bezit heeft. Het is geen geheim dat Google zo veel mogelijk gegevens over haar gebruikers wil verzamelen, het is nu de vraag in hoeverre toezichthouders het vergaande privacy-beleid van Google in toom kunnen houden.
Ten slotte is het grote risico van apparaten die op het internet zijn aangesloten dat ze hackbaar zijn. Zo stelt beveiligingsbedrijf Proofpoint dat al meer dan 100.000 met het internet verbonden apparaten gehackt zijn. Hackers bestoken de doelwitten met malware, waarna zij de apparaten als onderdeel van een bot-net inlijven, ze uitschakelen of anderszins beïnvloeden. Moeten we ons dan toch gaan wapenen tegen de apparaten in ons eigen huis?