020 530 0160

Inbreuk, maar wel belang bij vergoeding

Gepubliceerd op 4 februari 2008 categorie├źn ,

De voorzieningenrechter van de rechtbank Haarlem heeft naar mijn weten een novum op zijn naam staan voor wat betreft domeinnaamgeschillen.

De voorzieningenrechter is weliswaar van oordeel dat de domeinnaam winegallery.nl inbreuk maakt op het merk WINE GALLERY en verbiedt de gedaagde daarom om een website te voeren onder de naam winegallery.nl, maar komt met betrekking tot de gevorderde overdracht tot de volgende conclusie.

Volgens de voorzieningenrechter heeft de gedaagde, ondanks de inbreuk, een belang bij de domeinnaam – zijnde een belang om de domeinnaam aan eiser te verkopen.  Dat geeft de gedaagde volgens de rechtbank voldoende belang bij zijn verweer tegen de door eiser gevorderde overdracht (om niet) van de domeinnaam. De voorzieningenrechter tekent hierbij aan dat gesteld noch gebleken is dat sprake zou zijn van domeinnaamkaping, welke handelwijze tot een ander oordeel kan leiden.

Misschien neemt de voorzieningenrechter in zijn overwegingen mee dat er veel onduidelijkheid is over wie nu de houder is van de domeinnaam, maar toch denk ik dat het in zijn algemeenheid niet deze kant op moet gaan.

Wat betekent dit nu? Kennelijk dat je alsnog moet betalen voor de overdracht van een domeinnaam als deze inbreuk maakt op je merkrecht en je niet met een notoire kaper van doen hebt. Is het feit alleen al dat je moet gaan betalen, al niet voldoende om aan te nemen dat iemand profijt trekt uit jouw merkrecht? 

Misschien niet zolang de betaling zich beperkt tot de oorspronkelijke registratiekosten (die had je als merkhouder ook moeten maken als je wel op tijd was geweest) en eventueel nog de kosten voor de overdracht zelf (alhoewel dat laatste al te betwisten valt, denk ik). Maar veel meer moet/mag het toch niet worden.

Ik ben benieuwd of deze ontwikkeling zich door gaat zetten. Ik hoor trouwens graag als iemand nog meer uitspraken kent met een dergelijke strekking.

Tenslotte: mocht je als merkhouder nog eens naar de voorzieningenrechter Haarlem moeten voor een domeinnaamgeschil, dan is het wellicht het overwegen waard om te eisen dat de domeinnaam moet worden overdragen onder vergoeding van alleen de oorspronkelijke registratiekosten.


Lees hier de volledige uitspraak. 

Bron: rechtspraak.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Menno Weij

publicaties

Gerelateerde artikelen