020 530 0160

I AMSTERDAM vs ai!amsterdam

Gepubliceerd op 6 augustus 2009 categorieën , ,

Gemeente Amsterdam wenst dat de actiegroep Ai!Amsterdam stopt met het gebruik van haar naam “Ai!Amsterdam” en bijbehorende logo, omdat het gebruik daarvan schadelijk is voor het imago van de stad Amsterdam en de campagne “I amsterdam”.

Beide logo’s vertonen duidelijke overeenkomsten; niet alleen auditief maar ook visueel qua woordbeeld, lettertype, kleurgebruik en verdeling daarvan. 

De gemeente Amsterdam heeft “I amsterdam” eind 2003 als woord– en als beeldmerk laten registeren bij het BBIE. Ai!Amsterdam is een actiegroep die ten strijde trekt tegen ‘nutteloze en niet te handhaven regeltjes die de stad veranderen in een stiltegebied’, zoals het verbod op het staand nuttigen van een drankje op een terras, welk verbod alweer van de baan is.

De vraag rijst nu – mede gezien de actiegroep geen commercieel doel dient – of haar gebruik als een (merk)inbreuk is te kwalificeren en/of dit parodiërend gebruik desondanks mag, mede in het licht van de vrijheid van meningsuiting. Tot op heden is de rechtspraak niet snel geneigd om parodiërend merkgebruik toe te staan, hoe sympathiek of humorvol de parodie ook is.

Volgens het Parool heeft Ai!Amsterdam laten weten dat zij niet op de eis van burgemeester Cohen ingaan en heeft Cohen gezegd dat alsdan de kwestie aan de rechter zal worden voorgelegd.

Wellicht krijgt het nog een staartje of wordt het toch onder het genot van een biertje op een Amsterdams terras – al dan niet staand – opgelost. 

Lees hier het bericht.

Bron: parool.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Menno Heerma van Voss

publicaties

Gerelateerde artikelen