020 530 0160
bezorgplatforms voorwaarden

Horeca moet bezorgplatforms dwingen zich te houden aan de regels, juist nu

Gepubliceerd op 11 november 2020 categorieën ,

De Europese P2B Verordening biedt de horeca de kans om eerlijke voorwaarden af te dwingen bij bezorgplatforms.


De horeca moet de deuren sluiten tot in december. Een keiharde maatregel waar het aanvullende steun- en herstelpakket niet tegen opweegt. Dat betekent voor veel ondernemers dat zij mogelijk meer dan twee maanden omzet missen.

Het betekent ook dat consumenten meer gaan bestellen via bezorgplatforms zoals Thuisbezorgd.nl, Deliveroo en Uber Eats. Dat biedt sommige horecaondernemers enig perspectief.

Maar een eerlijk speelveld is ver te zoeken. Nieuwe Europese regels bieden echter een kans om hier iets aan te doen.

Bezorgplatforms kunnen collectief aangepakt worden

De bezorgplatforms voldoen namelijk zeker niet allemaal aan de Platform-2-Business Verordening, die in juli van toepassing werd. De Verordening biedt een instrument waarmee brancheorganisaties naleving van de regels collectief kunnen afdwingen. Koninklijke Horeca Nederland zou die handschoen kunnen oppakken. De brancheorganisatie kan op grond van artikel 14 van de Verordening naar de rechter stappen en naleving van de Verordening afdwingen. Lees meer over deze mogelijkheid in onze eerdere blog.

Zo een actie kan veel teweegbrengen. Juist in deze tijd, waarin de horeca hard wordt geraakt door de corona-maatregelen.

Zo kan de horeca de bezorgplatforms dwingen om transparanter te zijn over de wijze waarop zij aanbod rangschikken op hun website en app. Ook moeten zij inzicht geven in de data die zij hebben en welke data zij delen met de aanbieders op hun platforms. Verder moeten de platforms een klachtafhandelingssysteem hebben voor hun zakelijke gebruikers.

Bezorgplatforms voldoen nu niet

Een snelle rondgang langs de algemene voorwaarden van Thuisbezorgd.nl, Deliveroo en Uber Eats toont aan dat zij niet voldoen aan alle regels. Regels die voor horecaondernemers van groot belang zijn. Maar dat niet alleen. Juridische actie kan ook effect hebben op platformpraktijken die de Verordening niet direct raakt. Zoals op tarieven, pariteitsclausules en het toe-eigenen van de gegevens van gasten.

De P2B Verordening moet geen dode letter worden. Brancheorganisaties hebben een rol om deze nieuwe regels te handhaven. Juist nu.

Deel:

publicaties

Gerelateerde artikelen