Het verzenden van spam is in strijd met het eigendomsrecht van de ISP op diens mailservers. Dat is in het kort de uitspraak van de Hoge Raad van vandaag in de zaak die internet provider XS4ALL tegen direct marketing bureau Ab.Fab heeft aangespannen. De Hoge Raad overweegt als volgt.
“Indien iemand zonder daartoe gerechtigd te zijn gebruik maakt van een goed waarop een ander een exclusief recht heeft, en hij daardoor – zoals in de regel het geval zal zijn – inbreuk maakt op dat exclusieve recht, handelt hij onrechtmatig tegenover die rechthebbende, behoudens de aanwezigheid van een rechtvaardigingsgrond.”
Zo´n rechtvaardigingsgrond is volgens de Hoge Raad niet de vrijheid van meningsuiting. Ook betaling van de door de ISP opgelopen schade, kan volgens de Hoge Raad geen rechtvaardigingsgrond zijn.
De uitspraak zal verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor het internet. Niet alleen spam kan worden bestreden op basis van de redenering van de Hoge Raad, maar uiteenlopende handelingen. De infrastructuur van het internet kent immers oneindig veel eigenaren. Kabels, routers, modems, domain name servers, websites – allemaal het exclusief eigendom van een bepaalde partij. Als wij de redering van de Hoge Raad doortrekken, kunnen al deze eigenaren anderen het gebruik van of de toegang tot hun eigendommen ontzeggen.
Dat betekent onder meer dat een website een ander kan verbieden hyperlinks naar zijn site te maken. Ook kunnen websites zoekmachines de toegang tot hun site verbieden.
Het is daarmee een teleurstellende uitspraak van de Hoge Raad. De kracht van het internet schuilt juist in het gegeven dat het van niemand is. Iedereen kan toegang tot het netwerk krijgen, ongeacht achtergrond, mening of bedoelingen.