020 530 0160

High Court laat ISPs Popcorn Time blokkeren, maar wat is dat waard?

Gepubliceerd op 29 april 2015 categorieën ,

De juridische strijd van de filmindustrie uit Hollywood tegen de illegale streamingdienst Popcorn Time eindigt in het Verenigd Koninkrijk vooralsnog in een overwinning voor de filmstudio’s. In een procedure die zij tegen de grootste internet service providers (ISPs) van het Verenigd Koninkrijk aanspanden oordeelde de High Court gisteren dat de providers een verplichte Popcorn Time-blokkade moeten instellen.

De eisende partijen – als 20th Century Fox, Universal en Waner Bros. – baseerden hun claim uiteraard op grootschalige auteursrechtinbreuk die met Popcorn Time gepleegd wordt, dat ook wel bekend staat als de “Netflix voor piraten”. Via het medium is het namelijk zeer eenvoudig  om films en series in hoge kwaliteit te streamen, zonder dat de auteursrechthebbenden daar hun toestemming voor hebben gegeven.

Ook de High Court stelt vast dat consumenten met het gebruik van Popcorn Time massaal inbreukmakend handelen en verplicht de ISPs om per direct een negental websites te blokkeren waarop de software verkrijgbaar is. Dit oordeel is vergelijkbaar met eerdere uitspraken in het Verenigd Koninkrijk, waarin ISPs al verplicht werden om torrentsites als The Pirate Bay te blokkeren.

Verbod voor de bühne?

Ondanks dat de filmstudio’s hun gelijk hebben gekregen, zal de kurk in Hollywood nog wel even op de champagne blijven. Allereerst blijft Popcorn Time zelf nog in de lucht vanwege de decentrale werking van het p2p-protocol waarop de software draait. Het zijn namelijk de gebruikers van het medium die de films en series plaatsen en Popcorn Time fungeert dus enkel als intermediair tussen gebruikers. Daarnaast is de kans groot dat nieuwe websites waar de software verkrijgbaar is als paddenstoelen uit de grond schieten (en waarvoor het verbod niet geldt) en bovendien is de blokkade eenvoudig te omzeilen. Het is dus zeer de vraag of het gebruik van Popcorn Time met het vonnis dus effectief wordt teruggedrongen.

Eenzelfde situatie als in de VK zagen we even geleden ook al in Nederland. Ondanks dat Brein het in eerste aanleg voor elkaar kreeg om Nederlandse ISPs te verplichten de toegang tot The Pirate Bay te blokkeren, bleek namelijk ook deze maatregel ontoereikend. Sterker nog: uiteindelijk oordeelde het Gerechtshof zelfs dat, juist nu was aangetoond dat de effectiviteit van de blokkade nihil was, de maatregel in strijd was met de vrijheid van ondernemerschap en van tafel moest. De Hoge Raad zal haar licht nog over deze motivering laten schijnen; in ons land wachten we dus nog met spanning af of een blokkade van bepaalde websites überhaupt door de beugel kan.

Hoe dan ook heeft de praktijk al uitgewezen dat een websiteblokkade niet of nauwelijks effectief is in de strijd tegen piraterij. Het Britse vonnis is dus leuk voor de filmstudio’s, maar het lijkt een Pyrrusoverwinning. Waarom niet creatief omgaan met de gerezen gevaren en zorgen dat een legaal alternatief interessanter wordt voor de huidige gebruikers van diensten als Popcorn Time? Het zal immers niet voor het eerst zijn dat een dergelijke defensieve strategie een klap in het gezicht van de entertainmentindustrie blijkt te zijn.

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Tomas Weermeijer

publicaties

Gerelateerde artikelen