020 530 0160

“Het nieuwe rijk gaat verder dan u denkt”

Gepubliceerd op 24 november 2009 categorieën , , ,

“Nieuw reisdocument aangevraagd? Heeft u onlangs een nieuw paspoort of Nederlands identiteitsbewijs aangevraagd? Zijn daarbij uw vingerafdrukken opgeslagen in de centrale database? Lees dan deze folder en laat nu kosteloos uw Burger Service Nummer aanbrengen”

Jawel: Volgens deze folder kan je nu jouw eigen Burger Service Nummer op je linkeronderarm laten tattoeëren (en als je geen linkerarm hebt, mag het ook je rechterarm zijn). “Doordat u hiermee nog eenvoudiger geïdentificeerd kunt worden vergroot dit uw gemak o.a. aan de balie en bij internationale vluchten.”

Maar wees gerust, het is niet echt. De brochure is de afgelopen dagen bij een onbekend aantal inwoners van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en mogelijk ook Zwolle en Bussum in de brievenbus gedaan. (Wie nog een exemplaar over heeft, ik houd me aanbevolen). Het ministerie van Binnenlandse Zaken is er niet over te spreken en noemt de actie smakeloos. Onder meer omdat de folder associaties op zou roepen met de Holocaust. In de Tweede Wereldoorlog kregen joden in Duitse concentratiekampen ter identificatie een nummer op hun onderarm getatoeëerd. Een woordvoerder laat weten het ministerie er niet van is gediend dat de suggestie wordt gewekt dat de overheid zich inlaat met dergelijke vormen van identificatie. 

Het is bij het ministerie nog onbekend wie de brochure heeft verspreid, maar er gaan geruchten dat het een project is van een groep kunstenaars, gevestigd in het oude Volkskrant-gebouw aan de Wibautstraat 150 te Amsterdam. De website www.hetnieuwerijk.nl (uit de lucht op dit moment) blijkt namelijk geregistreerd te zijn op dit adres.

Het ministerie beraadt zich nog over juridische stappen. Voor zover ik kijk op de zaak heb, lijkt mij een “ex parte” verbod in beginsel niet onmogelijk. Zo zie ik bijvoorbeeld wel overeenstemmingen met de Kamer van Koophandel-beschikking. Zo is hier de vormgeving vrijwel identiek aan die van overheidsfolders, en bovendien wordt zo goed als hetzelfde logo gebruikt. Dit is in beginsel niet toegestaan op het gebied van (i) auteursrecht, (ii) handelsnamenrecht, en misschien zelfs (iii) merkenrecht.

Lees hier het bericht.

Update: de website is weer online. De brochure blijkt afkomstig van het initiatief “2 Plus 2 Makes 4”. Het initiatief is tegen de opslag van vingerafdrukken.

Update II: Staatssecretaris Bijleveld heeft aangegeven aangifte te doen tegen de folder. De folder wekt de indruk van de overheid afkomstig te zijn en roept associaties op met de Holocaust. Ik neem aan dat ze de aangifte dus baseert op smaadschrift (art. 261 WvSr). Lijkt mij eerlijk gezegd wat overdreven. Ik zie dan wel iets in een “Reisbureau Rita” verweer: ook uitspraken die ’schokken, aanstoot geven of verontrusten’ kunnen door de vrijheid van meningsuiting worden beschermd.

Bron: nrcnext.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Wouter Dammers

publicaties

Gerelateerde artikelen