020 530 0160

Het komt niet meer goed met Bitcoin!

Gepubliceerd op 11 december 2018 categorieën , , , , ,

Koers

Waar het ongeveer een jaar geleden één en al hosanna was op het gebied van cryptocurrencies als Bitcoin, gaan we nu al vele maanden door een donkere en moeilijke periode. De ‘piek’ zoals deze er een jaar geleden was, is al een tijdje uit zicht en het ziet er zelfs naar uit dat we afstevenen op een koers van onder € 1000,–. Het is dus hoog tijd om onszelf de vraag te stellen of het allemaal nog goed komt met cryptocurrencies als Bitcoin.

Kenneth Rogoff

Volgens Harvard professor Kenneth Rogoff is er na de enorme koersval die nu aan het plaatsvinden nog geen reden tot paniek op de korte termijn. Echter, op de lange termijn zit het volgens Rogoff toch echt anders; volgens hem vallen cryptocurrencies dan eerder te zien als een soort ‘lot uit de loterij’:

The right way to think about cryptocurrency coins is as lottery tickets that pay off in a dystopian future where they are used in rogue and failed states, or perhaps in countries where citizens have already lost all semblance of privacy

Dit zou kunnen betekenen dat er een kans is dat cryptocurrencies, zoals Bitcoin, ooit een fortuin waard zullen zijn. Echter, is het volgens Rogoff waarschijnlijker dat cryptocurrencies veel minder waard worden. De ‘echte’ waarde van Bitcoin ligt volgens hem dan ook eerder op de € 100 dan op de € 100.000. Het ultieme obstakel van cryptocurrencies zit hem volgens Rogoff in het feit dat overheden deze kunnen gaan verbieden, mochten deze hoofdzakelijk voor illegale activiteiten gebruikt (blijven) worden.

Veel ‘crypto-evangelisten’ (zoals hij ze zelf noemt), zien Bitcoin als ‘digitaal goud’, maar dat is volgens Rogoff onzin; goud wordt immers toegepast op veel verschillende manieren – zoals in juwelen, maar ook in de ruimtevaart – en bij Bitcoin is dit niet het geval. Zelfs indien de ‘fenomenale energiekosten’ die gepaard gaan met Bitcoin worden opgelost, is het volgens Rogoff alsnog veel efficiënter om te werken vanuit een centraal orgaan, zoals het IMF. De anonimiteit van cryptocurrencies is bovendien voor veel mensen zeer onwenselijk, aldus Rogoff.

Aangezien cryptocurrencies geen intrinsieke waarde hebben, zal de ‘bubbel’ waarin we nu leven  volgens Rogoff uiteindelijk knappen. Cryptocurrencies kunnen dan wel als geld worden gezien, maar de historie wijst volgens hem uit dat ‘sociale conventies’ zoals cryptocurrencies op een moment simpelweg zullen eindigen.  

Is dit dan het einde?

Hoewel de koers van bijvoorbeeld Bitcoin er op dit moment niet al te goed voorstaat, ben ik – ondanks het feit dat ik geen hoogleraar economie aan Harvard ben – iets positiever over de toekomst van cryptocurrencies. Persoonlijk, kijk ik dan ook liever naar de mogelijkheden die er liggen en zie ik het niet zo zwart-wit als Rogoff. 

Op dit moment worden cryptocurrencies ook (en ik durf zelfs te beweren: hoofdzakelijk) voor rechtmatige doeleinden gebruikt en Rogoff lijkt dit in zijn betoog over het hoofd te zien. Bovendien zie ik ook voor overheden kansen om blockchain en cryptocurrencies te omarmen, hetgeen de waarde hiervan kan doen stijgen en constant kan maken. Overigens is het mogelijk dat Rogoff niet geheel neutraal is in zijn betoog, aangezien hij zelf een periode bij het IMF heeft gewerkt. Misschien een beetje speculatief van mij, maar dat is ook precies de aard van Rogoff’s betoog..

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Mike Landerbarthold

publicaties

Gerelateerde artikelen