020 530 0160

Het ‘eigen karakter’ van een koekje

Gepubliceerd op 10 september 2014 categorieën ,

Het Gerecht EU heeft onlangs een smakelijk oordeel gegeven over het ‘eigen karakter’ van een chocolade koekje in het kader van modelrechtelijke bescherming.

De koekjes kwestie
Biscuit Poult SAS had bij het BHIM (Bureau voor harmonisatie binnen de interne markt) een aanvraag voor modelrechtelijke bescherming van haar koekje ingediend. Het modelkoekje van Biscuit Poult ziet er als volgt uit:

 

 

 

  

Banketbakkerij Merba B.V. was hier echter niet blij mee en verzocht het BHIM het model nietig te verklaren. Banketbakkerij Merba heeft daarbij de volgende koekjesmodellen naar voren gebracht. Deze koekjes bestonden al voor de modelaanvraag van Biscuit Poult:


 

Eigen karakter bij een (koekjes)model
Een koekje kan voor modelrechtelijke bescherming in aanmerking komen wanneer het ‘nieuw’ is en een ‘eigen karakter’ heeft. Een (koekjes)model heeft een ‘eigen karakter’ wanneer de algemene indruk die het bij de geïnformeerde gebruiker wekt verschilt van de algemene indruk die bij de geïnformeerde gebruiker wordt gewekt door modellen die al voor het publiek beschikbaar zijn gesteld. Bij de beoordeling wordt rekening gehouden met de mate van vrijheid van de ontwerper bij de ontwikkeling van het model: kan de ontwerper veel keuzes maken, of moet de ontwerper bepaalde technische eisen in acht nemen?

De verschijningsvorm van het Biscuit Poult koekje moet dus door de bril van de geïnformeerde gebruiker  (die dat type koekje geregeld aanbiedt of eet) worden vergeleken met de door Banketbakkerij Merba aangevoerde verschijningsvormen van de reeds beschikbare koekjes.

Bij deze vergelijking speelt geen rol dat het Biscuit Poult koekje binnenin een vulling heeft die over de volledige lengte van het koekje is verdeeld (zoals op de afbeelding is te zien). Deze vulling is immers alleen te zien wanneer het koekje wordt gebroken en dit kenmerk is dus normaal onzichtbaar.

Het Biscuit Poult koekje kenmerkt zich wel door “het onregelmatige en oneffen oppervlak van de buitenkant van het koekje, de geelachtige kleur, de ronde vorm en de aanwezigheid van stukjes chocolade”. Deze kenmerken zijn echter ook te zien bij de door Banketbakkerij Merba aangevoerde koekjes.

Het Biscuit Poult koekje heeft weliswaar een vlakker oppervlak in vergelijking met sommige andere koekjes en het Biscuit Poult koekje verschilt qua aantal, qua precieze afmetingen en enigszins vooruitstekende aard van de stukjes chocolade die voorkomen op het Biscuit Poult koekje en de andere koekjes, maar dit maakt nog niet dat het Biscuit Poult koekje een ‘eigen karakter’ heeft.

Tot slot speelt een rol dat Biscuit Poult een grote mate van vrijheid heeft bij de ontwikkeling van de koekjes. De koekjes hoeven immers niet aan bepaalde standaard technische of functionele vereisten te voldoen, wil het een koekje zijn. Biscuit Poult kan dus chocolade koekjes in alle vormen en maten ontwikkelen en kan dus veel keuzes maken in het ontwerp.

Conclusie: het Biscuit Poult model koekje wekt geen andere algemene indruk bij de geïnformeerde gebruiker dan die welke door de oudere modelkoekjes wordt opgeroepen. Het Biscuit Poult koekje heeft geen ‘eigen karakter’ en kan niet als model worden ingeschreven. That’s the way the cookie crumbles.

Bron: ie-forum
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Harmke

publicaties

Gerelateerde artikelen