Het Europees Parlement heeft ingestemd met het telecomhervormingsplan van eurocommissaris Reding. Het gaat om een pakket maatregelen dat meer macht geeft aan telecomklanten en zorgt voor meer concurrentie in de sector.
De voorstellen moeten nog besproken worden door de 27 EU-lidstaten. In 2009 worden ze dan nog een keer behandeld door het Europees Parlement. Waarschijnlijk worden ze pas eind volgend jaar omgezet in wetgeving.
Het pakket bevat verschillende maatregelen die telecomklanten het leven gemakkelijker te maken. Straks kunnen zijn bijvoorbeeld binnen één dag overstappen van vaste- of mobiele-telefonieprovider, met nummerbehoud. Aanbieders worden verplicht om heldere informatie over prijzen, tarieven en andere voorwaarden te publiceren, zodat consumenten makkelijk kunnen vergelijken.
Ook krijgen consumenten de kans om een abonnement af te sluiten voor maximaal twaalf maanden in plaats van twee jaar. Bij internetstoringen krijgen klanten een vergoeding. Aanbieders krijgen een meldplicht voor het lekken van klantgegevens. Het Europese noodnummer 112 moet in alle lidstaten volledig bereikbaar worden en iedereen moet het kennen.
Van groot belang is daarnaast dat het Europees Parlement niet akkoord is gegaan met een aantal vergaande maatregelen tegen illegale downloaders. Zij kunnen niet zomaar hun internettoegang verliezen en ook hun surfgedrag zal niet worden gemonitord. Het enige wat er gebeurt, is dat ISP’s informatie aan hun klanten gaan verstrekken over wat wettelijk is op het internet.
De meest ingrijpende maatregel heeft betrekking op de telecomsector zelf: een functionele scheiding. Dat houdt in dat dominante telecomoperatoren kunnen worden opgesplitst in een diensten- en een netwerkdeel om kleinere, alternatieve operatoren meer kansen te geven om een plek op de markt te veroveren. De functionele scheiding Een functionele scheiding wordt gezien als een uiterst middel om de concurrentie te bevorderen, als alle andere maatregelen hebben gefaald.
Lees hier het hele bericht.