020 530 0160

Heeft netneutraliteit haar langste tijd gehad?

Gepubliceerd op 12 maart 2014 categorieën , , ,

Naar verluidt is Ziggo  voornemens een platform te lanceren waarop bepaalde videodiensten hun aanbod rechtstreeks aan de klanten van de kabelaar te kunnen doorgeven. Het plan – dat verder in nevelen is gehuld – zou bijvoorbeeld Netflix gegarandeerde toegang tot abonnees van Ziggo moeten bieden. De angst bestaat echter dat de positieve presentatie van het plan de keerzijde van dit verhaal verhult; het zou namelijk wel eens afbreuk kunnen doen aan de in de Nederlandse wet verankerde netneutraliteit.

Het lijkt er namelijk op dat de videodiensten extra moeten betalen voor deze gegarandeerde toegang tot de Ziggo-klanten. Op grond van artikel 7.4a van de Telecommunicatiewet mogen internetproviders zoals Ziggo geen diensten of toepassingen op het internet belemmeren of vertragen als dat niet strikt noodzakelijk is. Oftewel: iedere vorm van doorgifte van data zou volgens dezelfde regels moeten geschieden, waarbij geen extra heffingen voor bepaalde diensten mogen worden gerekend. Het vragen om een extra toeslag aan internetvideodiensten in ruil voor premium toegang tot abonnees lijkt dan ook in strijd met deze ‘gelijke behandeling van data’. Het is dan ook zeer de vraag of netneutraliteit-waakhond ACM akkoord zal gaan met een dergelijk plan van Ziggo.

Overigens was (de verwatering van) netneutraliteit de laatste tijd wereldwijd vaker in het nieuws. Het (voormalig) stokpaardje van eurocommissaris Kroes lijkt in het nieuwe telecomvoorstel van de Europese Commissie te moeten inboeten, in ruil voor het afschaffen van kosten voor roaming in het buitenland. De ITRE-commissie zal hier binnenkort over stemmen, waarna het voorstel de volgende fase in gaat. Daarover uiteraard later meer op deze blog.

Daarnaast heeft de netneutraliteit – stellen critici –  in de VS haar langste tijd gehad. In 2010 bepaalde de Federal Communication Comissions (FCC) nog dat zowel internetproviders als reguliere telecomaanbieders geen datastromen mochten blokkeren of beperken, maar een rechtbank in Washington maakte daar een maand geleden korte metten mee. In tegenstelling tot het oordeel van de FCC is – aldus de rechter– een internetprovider namelijk niet gelijk te stellen aan een reguliere telecomprovider, waardoor de regels van netneutraliteit niet op dergelijke ISP’s van toepassing hoeven te zijn. Dientengevolge bepalen Amerikaanse giganten als Verizon en Comcast weer zelf welke internetdiensten op welke wijze belast worden. Gevolg is dat Netflix in de VS met Comcast een deal heeft moeten sluiten voor zogenaamde ‘paid peering’. Deze deal is sterk vergelijkbaar met het door Ziggo geopperde plan in Nederland: directe toegang tot de abonnees van de ISP en een hogere video-kwaliteit.

In de VS bestaat wijdverbreide kritiek over de markmacht die de kabelaargiganten daar bezitten, lees daarover ook dit interessante artikel. Het is nu de vraag of netneutraliteit-pionier Nederland haar positie kan behouden en of dergelijke verwatering van netneutraliteit hier voorkomen kan worden. Laten we hopen dat de ACM, als beschermer van de consumentenrechten en een eerlijke markt, plannen als het ‘premium-platform’ van Ziggo scherp in de gaten blijft houden.

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Tomas Weermeijer

publicaties

Gerelateerde artikelen