020 530 0160

Harvard professor: Peer-2-peer is ‘fair use’

Gepubliceerd op 19 mei 2009 categorieën 

Het downloaden van muziek zonder toestemming van de auteursrechthebbende moet gezien worden als ‘fair use’, volgens Harvard professor Charles Nesson. De muziek industrie is zelf gedeeltelijk verantwoordelijk aangezien zij er niet in slaagt zich aan te passen.

Charles Nesson verdedigt Joel Tenenbaum, een 25-jarige Amerikaan die door platenlabel Sony BMG en anderen is aangeklaagd voor schending van hun auteursrechten door het downloaden van muziek via peer-to-peer netwerken.

Onder Amerikaans recht geldt een ‘fair use’ bepaling, die erop neerkomt dat er geen sprake is van auteursrechtinbreuk indien het verveelvoudigen of openbaarmaken, kort gezegd, gerechtvaardigd is. Factoren die daarbij een rol spelen zijn: doel en aard, inclusief of dit gebruik al dan niet om commerciële redenen geschied; de aard van het beschermde werk; the omvang van het gebruikte deel ten opzichte van het hele werk; en het effect van het gebruik op de potentiële markt of de waarde van het werk.

 

Nesson denkt te kunnen bewijzen dat het gebruik dat de handelingen van Tenenbaum deze test kunnen doorstaan.

 

Lees hier het hele bericht

Bron: Outlaw
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

publicaties

Gerelateerde artikelen