020 530 0160

Grokster-uitspraak komt eraan

Gepubliceerd op 23 juni 2005 categorieën 

Wordt het vandaag, morgen of toch maandag? Het Amerikaanse Hooggerechtshof kan iedere dag een beslissing nemen in de roemruchte Grokster-zaak. Zal het Hooggerechtshof de uitspraak van het Hof van Californië in tact laten of zal geoordeeld worden dat het recht verkeerd is toegepast. In dat laatste geval zal de Supreme Court waarschijnlijk een nieuwe doctrine formuleren voor indirecte auteursrechtinbreuk. Volgens experts kan de uitkomst van de zaak de toekomst van technologie bepalen.


De grootste angst van bedrijven als Apple, Philips en IBM is dat het Hooggrechtshof de zgn. Betamax-leer zal verlaten. Op grond van deze leer is een technologie geoorloofd, mits deze in staat is tot substantieel geoorloofd gebruik. In 1984 oordelde de Supreme Court dat dit het geval was met de videorecorder. Mocht deze leer verlaten worden, dan zal ook de iPod van Apple mogelijk gevaar lopen.


Een andere uitkomst is dat de Supreme Court de leer in tact laat, maar oordeelt dat beter gekeken moet worden naar de intenties van Grokster toen het programma werd gelanceerd. Een fabrikant loopt dan het risico dat zijn product alsnog onrechtmatig wordt geacht als later blijkt dat hij beoogde dat consumenten ermee auteursrechtinbreuk zouden plegen. Het probleem met een dergelijk oordeel is dat de intenties lastig te bepalen zijn.


Het beste oordeel is natuurlijk als de Supreme Court het arrest van het Hof in stand laat. Maar daar zal niet iedereen het mee eens zijn. We zullen het snel weten. Ondertussen wordt er druk gespeculeerd op het internet over de uitkomst. Eén ding is zeker P2P zal nooit verdwijnen.

Bron: News.com
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Christiaan Alberdingk Thijm

publicaties

Gerelateerde artikelen