De Europese Commissie wil in samenwerking met de lidstaten een beveiligd netwerk bouwen waarin nationale justitiële systemen aan elkaar gekoppeld worden. Dit netwerk, het European Criminal Records Information System (ECRIS), stelt lidstaten beter in staat om gegevens van criminelen uit te wisselen. Op dit moment is het voor politie en justitie binnen de EU landen niet makkelijk te achterhalen of een verdachte ook in een ander land binnen de EU bekend is bij de politie.
Peter Hustinx, de Europese toezichthouder voor gegevensbescherming, gaat, behoudens enkele aanmerkingen, akkoord met het plan. Een rapport over het systeem bevat onder andere de aanbeveling dat de eindverantwoordelijkheid voor het aan elkaar koppelen van alle databases bij de Europese Commissie dient te liggen. Bovendien geeft Hustinx aan dat er een doortimmerde databescherming moet worden toegepast bij het functioneren van het systeem. Hiermee wordt volgens hem een solide infrastructuur, de kwaliteit van de informatie en effectieve supervisie gegarandeerd. Hustinx raadt aan om ‘een hoog niveau van databescherming’ expliciet te vermelden in de juridische documenten die ten grondslag liggen aan het oprichten van ECRIS. Europese beleidsmakers zijn niet verplicht om zich aan de aanbevelingen van de Hustinx te houden, maar over het algemeen wordt de raad van de privacywaakhond wel opgevolgd. De Europese Commissie heeft toegezegd om rond het begin van 2009 connectiesoftware te leveren die specifiek is toegespitst op het uitwisselen van criminele gegevens.
Volgende week wordt de Pan-europese politiedatabank besproken in het Europarlement. Het is uiteindelijk aan de afzonderlijke lidstaten om te beslissen of zij deel willen nemen aan ECRIS.
Lees hier het hele bericht.