020 530 0160

Gegevens uit databank AOL op straat

Gepubliceerd op 10 augustus 2006 categorieën 

America Online (AOL) heeft een deel van haar zoekopdrachten op het web geplaatst. Deze databank zou anoniem zijn, maar de New York Times wist aan de hand van de zoekopdrachten specifieke AOL-gebruikers te achterhalen.


AOL had de gegevens geanonimiseerd door de gebruikers een uniek ID-nummer te geven. Zichtbaar was wel welke zoekopdrachten de gebruiker had verricht, maar wie er achter het unieke ID-nummer schuil ging, zou niet te herleiden moeten zijn.


De New York Times kon echter door de verschillende zoekopdrachten van gebruiker 4417749 te combineren, achterhalen dat het om ene Thelma Arnold ging. Blijkbaar heeft mevrouw Arnold ‘numb fingers’ een ‘dog that urinates on everything’ en is ze op zoek naar ’60 single men’.


Nu valt het profiel dat op deze wijze van mevrouw Arnold ontstaat nog mee. Wat te denken van gebruiker 17556639 ‘hoe vermoord ik mijn vrouw’ of gebruikerster 2708 ‘hoe kan ik wraak nemen op een ex-vriend’, ‘hoe verander ik mijn stem’ of makehimsuffer.com’.


De databank is reeds verwijderd door AOL.


Overigens is het College Bescherming Persoonsgegevens van plan om dit najaar een rondetafelconferentie te houden over de databases van zoekgiganten als Google.


Lees hier het volledige bericht.


 

Bron: computable.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Thomas

publicaties

Gerelateerde artikelen