020 530 0160

Geen privacy voor Tindergebruikers en hun Facebookvrienden gezien de “privacy”policy van Tinder.

Gepubliceerd op 22 januari 2014 categorieën 

De Tinder app is een razend populaire app in Nederland. Er zijn inmiddels 1,2 miljoen Nederlanders die de app gebruiken. Privacytechnisch schort er echter wel het één en ander aan de dienst van Tinder. Eigenlijk kun je wel zeggen dat Tinder de privacyplank behoorlijk misslaat.

Nog even in het kort wat is Tinder. De bedoeling van deze app is het leren kennen van nieuwe mensen in je omgeving. Op basis van je geo-locatie worden foto’s getoond en kunnen gebruikers van de app andere gebruikers een hartje dan wel een kruisje toekennen. Geven beide gebruikers elkaar een hartje dan ontstaat de mogelijkheid om met elkaar te chatten. Tinder is gekoppeld aan Facebook en gebruikt de gegevens die de Tindergebruiker op Facebook heeft staan.

Na het lezen van de privacy policy van Tinder blijkt dat Tinder bijna alle gegevens over neemt van het Facebook profiel van de gebruiker. Onder andere je volledige naam, telefoonnummer, geboorteplaats, geslacht, e-mailadres, foto’s, alle likes die een Facebookgebruiker heeft gegeven en nog veel meer. Ook worden de namen en foto’s van alle Facebookvrienden van de Tindergebruiker verwerkt. Daarnaast verwerkt Tinder ook het unieke ID nummer van je telefoon, geo-locatie, IP adres en instellingen op je telefoon zoals taal en time-zone. Bij het downloaden van de Tinder app wordt alleen toestemming gevraagd voor het gebruiken van je Facebook profiel. Er wordt nergens verwezen naar de privacy policy voordat deze gegevens wordt verwerkt.

Een persoonsgegeven wordt in art. 1 Wet bescherming persoonsgegevens gedefinieerd als “elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon.” Foto’s, geslacht, volledige naam en uniek ID nummer van je telefoon zijn voorbeelden van een persoonsgegeven. Op grond van art. 8 van de wet mogen persoonsgegevens alleen verwerkt worden als één van de in dat artikel genoemde grondslagen van toepassing is. In het geval van Tinder kunnen twee gronden van toepassing zijn. Persoonsgegevens mogen verwerkt worden indien hiervoor ondubbelzinnige toestemming is geven of wanneer de gegevensverwerking noodzakelijk is voor de uitvoering van een overeenkomst. Na het downloaden van Tinder blijkt al heel snel dat je als gebruiker geen ondubbelzinnige toestemming geeft. Er wordt alleen toestemming gevraagd voor het gebruik van je Facebook profiel, zonder dat daarbij vermeld wordt waar de gegevens dan precies voor gebruikt worden. Dan blijft over de grondslag noodzakelijk voor de uitvoering van een overeenkomst. Noodzakelijk zouden onder andere kunnen zijn de volledige naam, geslacht, foto’s en geo-locatie. De bedoeling van de app is immers het ontmoeten van nieuwe mensen in je omgeving. Niet noodzakelijk is het unieke ID nummer van een telefoon, namen en foto’s van Facebookvrienden van de Tindergebruiker. Volgens Tinder is dit wel toegestaan en wel om de volgende reden: “Whenever you voluntarily disclose personal information on publicly-viewable screens or pages, that information will be publicly available and can be collected and used by others.” Dit gaat natuurlijk niet op als je Facebook profiel is afgeschermd en ook als je Facebookprofiel niet is afgeschermd is voor de verwerking door Tinder een aparte grondslag nodig.

Het verwerken van het unieke ID nummer van een telefoon, namen en foto’s van Facebookvrienden van de Tindergebruiker is naar mijn mening dan ook in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens, ongeacht wat de privacy policy van Tinder hierover zegt.

Door: Lindy van Oirschot

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Stagiair

publicaties

Gerelateerde artikelen