020 530 0160

Geen herhaling zonder vergoeding

Gepubliceerd op 30 september 2008 categorieën 

De minister van Justitie heeft een wetsvoorstel in voorbereiding waarbij de onderhandelingspositie van o.a. acteurs vis à vis de exploitanten van hun nabuurrechtelijk beschermde prestaties wordt verbeterd. 


Wat van het wetsvoorstel ook zij, Nederlandse acteurs hebben te kennen gegeven voortaan geld te willen zien als een tv-productie of film wordt herhaald. De vakbonden FNV Kiem, Ntb, beroepsvereniging ACT en rechtenorganisatie NORMA tekenden maandag tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht een convenant om gezamenlijk (herhalings)vergoedingen te gaan eisen van producenten, kabelexploitanten en omroepen. Er moet een einde komen aan de vigerende praktijk waarbij producenten, kabelexploitanten en omroepen de rechten van acteurs in een keer trachten af te kopen en daarin niet zelden slagen, waardoor het mogelijk is tv-producties en films eindeloos te herhalen zonder dat daar een evenredige en billijke vergoeding voor acteurs tegenover staat. Acteurs moeten kunnen meedelen uit de ruif van de opbrengsten van de exploitatie van hun uitvoeringen.


Bovendien dreigen acteurs na onbeperkte herhaling van series of commercials hun aantrekkelijkheid voor het spelen van andere rollen te verliezen. Het in voorbereiding zijnde wetsvoorstel zou een bodem kunnen leggen onder de wensen van acteurs. Of het wetsvoorstel daarin ook daadwerkelijk voorziet is nog de vraag. Het voorstel wordt naar verluidt op zijn vroegst volgende jaar bij de Tweede Kamer aanhangig gemaakt.  

Bron: www.villamedia.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Cyril van der Net

publicaties

Gerelateerde artikelen