020 530 0160

Geen bescherming op gangbare kerstversiering

Gepubliceerd op 17 december 2018 categorieën ,

Ook de rechtspraak ontkomt niet aan de feestdagen. In de onderhavige zaak stond een geschil centraal over kerstversiering. Edelman en Casa International exploiteren beide een groothandel met artikelen voor decoratie binnens- en buitenshuis. Beide partijen verkopen, in het kader van de feestdagen, LED verlichting in de vorm van een kerstboom en een ster. Edelman is echter van mening dat Casa International met de soortgelijke kerstversiering, inbreuk maakt op de auteurs- en modelrechten van Edelman. Bovendien stelt Edelman dat Casa International onrechtmatig handelt door de producten van Edelman slaafs na te bootsen.

 

In kort geding vordert Edelman derhalve staking van iedere (verdere) inbreuk. Met betrekking tot het modelrecht van Edelman kan de voorzieningenrechter geen inhoudelijk beslissing nemen. Er zijn namelijk prejudiciële vragen gesteld aan het Hof van Justitie omtrent de exclusieve bevoegdheid van de rechtbank Den Haag in het kader van Gemeenschapsmodellen. Voorlopig acht de voorzieningenrechter Amsterdam zich derhalve onbevoegd om hierover te oordelen.

 

Wel geeft de rechter in kort geding een inhoudelijk oordeel over de vermeende auteursrechtinbreuk. De voorzieningenrechter is van mening dat van inbreuk geen sprake is. Volgens de rechter zijn de producten niet te beschouwen als werk in de zin van de Auteurswet. De vorm van een kerstboom en een ster zijn de belangrijkste elementen van de versiering. Deze vormen zijn  niet oorspronkelijk. Verder is het gebruik van metaal, de kleur zwart, het lichtsnoer en de afstand van 2cm tussen de lampjes dusdanig triviaal en banaal dat aan het auteursrecht geen bescherming kan worden ontleend.

 

Tot slot ziet de voorzieningenrechter ook geen reden om inbreuk aan te nemen op grond van slaafse nabootsing. Voor slaafse nabootsing moet de kerstversiering van Edelman, ten tijde van de toetreding tot de markt van de producten van Casa International, een eigen gezicht hebben op deze markt. Ofwel ten opzichte van andere producten op de markt moet de kerstversiering van Edelman een onderscheidend karakter hebben. Casa International wijst er op dat, op het moment van toetreding tot de markt door Casa International, al tal van soortgelijke decoraties bestonden. De rechtbank volgt deze stelling en wijst ook deze vordering af. Ondanks dat de kerstboom en ster erg lijken op de producten van Edelman, zijn de vorderingen van Edelman voor zover gebaseerd op auteursrecht en slaafse nabootsing niet toewijsbaar, aldus de rechtbank.  

 

 

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Jesse

publicaties

Gerelateerde artikelen