020 530 0160

Geen Belgisch recht op een privé-kopie

Gepubliceerd op 3 juni 2004 categorieën 

Er bestaat geen recht op het maken van een privé-kopie. Dat is kortweg de uitkomst van de zaak die de Belgische consumentenbond Test-Aankoop had aangespannen tegen de platenmaatschappijen. Test-Aankoop stelde zich op het standpunt dat als CDs technisch beveiligd zijn op geen privé-kopie te maken, er ook geen heffing moet worden afgedragen over de koop van lege CD recordables.

De platenmaatschappijen hebben echter het recht om antikopieertechnologie te plaatsen op cd’s die ze in België verkopen, heeft de Belgische rechter bepaald. De argumentatie van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg luidde dat het kopiëren van cd’s voor eigen gebruik geen verworven recht is, maar een uitzondering op de auteurswetgeving.

Test-Aankoop is niet van plan om het erbij te laten zitten. De organisatie gaat in beroep tegen de beslissing, omdat die volgens woordvoerder Ivo Mechels niet terdege is gemotoveerd. “De rechter heeft zijn uitspraak volgens ons gebaseerd op de inhoudstafel van de auteurswetgeving”, zegt Mechels. “Het kopiëren voor eigen gebruik staat in die inhoudstafel onder de hoofding ‘uitzonderingen’, dus is het volgens zijn logica, zonder dat hij dieper in de tekst gaat, een uitzondering. Er is niet over de grond van de wetgeving gediscussieerd. Als we bovendien een Europese richtlijn voorlegden uit 2001, die kopieën voor eigen gebruik toelaat, maar nog niet is omgezet in Belgische wetgeving, opperde de rechter dat zoiets een zaak is van het parlement. Maar in de tekst van de richtlijn staat duidelijk dat er, als er vertraging optreedt in de omzetting van de richtlijn, op vrijwillig initiatief acties mogen worden ondernomen. De omzetting had ergens in 2002 moeten gebeuren, van een vertraging is er bijgevolg sprake. We hebben daarom nog een aantal elementen die we kunnen aandragen om beroep aan te tekenen tegen het vonnis, dat nauwelijks een halve A4-pagina lang was.”

Ook over een tweede grond in de aanklacht, die sloeg op het feit dat bepaalde commerciële cd’s een kopieerbeveiliging dragen waardoor het onmogelijk wordt om ze te draaien op bepaalde types cd-romspelers of cd-spelers in de auto, kreeg Test-Aankoop geen gelijk. Dat is een internationaal wel vaker gehoorde klacht: er wordt software gezet op een cd om te voorkomen dat ze met een cd-romspeler kunnen worden gekopieerd, maar diezelfde programmatuur voorkomt in sommige gevallen dat die cd’s kunnen worden afgespeeld op een pc.



Bron: De Morgen
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Christiaan Alberdingk Thijm

publicaties

Gerelateerde artikelen