020 530 0160

Gebruik brieven, geen e-mail, zou Donner dat echt gezegd hebben?

Gepubliceerd op 27 november 2015 categorieën ,

Afgelopen woensdag promoveerde Axel Arnbak op het proefschrift

Securing private communications – Protecting private communications security in EU law: fundamental rights, functional value chains and market incentives.

Proeven van wetenschappelijke bekwaamheid kunnen lezers afschrikken (zoals deze zin…), maar Arnbak opent spectaculair met het beschrijven van de legendarische nachtelijke persconferentie in september 2011 door Donner naar aanleiding van Diginotar:

“When the announcement was made, social media exploded: had the coalition fallen apart? Were the Belgians invading Maastricht? Had the dikes collapsed and were the Lower Countries in for watercalyptic mayhem?”

Hij sluit deze alinea af met:

“Minister Donner announced to the world that the Internet was broken and could no longer be trusted. But, he added, the Dutch Government was ready to save the day. In the meantime, people should “write letters and bank checks, just like me.”

Donner had overigens enkel aangegeven dat overheidswebsites “mogelijk” niet betrouwbaar waren en de overheid het beheer van Diginotar had overgenomen. De persconferentie toont wel heel duidelijk de worsteling van de minister met de materie “wat wilt u horen?”. Ook de timing was vreemd, op een nachtelijk uur de persconferentie beleggen (1 uur in de nacht van vrijdag 2 op zaterdag 3 September) werkelijk dagen nadat de hack bekend geworden was en vele weken nadat deze had plaatsgevonden. Donner opent lachend met “Goedemorgen”.

Het advies “brieven en overschrijvingsbiljetten” te gebruiken komt vaak langs. Brusselmans (GeenStijl) had er indertijd een item over en op Powerpoints wordt dan het plaatje uit die blog gebruikt. Ik heb dat ook wel gedaan, maar begon op een bepaald moment te twijfelen en ben op zoek gegaan naar de bron. Die vond ik niet. Dat heb ik ook aan Axel gemaild, maar inmiddels heb ik de bron toch gevonden, het staat er echt, op de voorpagina van de Telegraaf van 3 September.

Vraag blijft, heeft Donner dit echt gezegd? Het is mogelijk niet meer zo dat tegenwoordig een caberatier de grap zou maken dat hij na het kopen van een Telegraaf tegen de verkoper zegt “kunt u hem inpakken, want ik moet er nog mee over straat” (ik meen Fons Jansen, ergens rond 1980). Echter, zelfs in “kwaliteitskranten” als NRC en Volkskrant heb ik geciteerde zinnen van mijzelf gezien die ik:

a. niet gezegd heb EN

b. nooit zou zeggen

Wat dat laatste betreft kun je je voorstellen dat de persoon Donner iets vergelijkbaars heeft gezegd. Het is echter een bijzonder intelligente man (ik herinner me nog dat ik onder de indruk was van hoe hij zich meer dan 10 jaar terug in de Kamer manifesteerde tijdens de behandeling van het onderwerp Spam en Rik Kaspersen, die nauw bij ComputerCrime wetgeving betrokken was, bevestigde dit beeld). Ik kan me voorstellen dat hij gekscherend iets gezegd heeft als “ik heb nergens last van, ik schrijf nog brieven”. Dat hij letterlijk heeft gezegd

“Doe dat niet meer, werk net als ik met brieven en overschrijvingsbiljetten”

geloof ik niet en zeker niet dat het als advies aan Nederland bedoeld was. Mijn vraag blijft dus, wat heeft hij wel gezegd?

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Arno

publicaties

Gerelateerde artikelen