020 530 0160

FSF start petitie tegen beveiliging iTunes

Gepubliceerd op 13 maart 2007 categorieën 

De Free Software Foundation, een organisatie die zich onder meer bezighoudt met de promotie van open source, is een petitie begonnen tegen de kopieerbeveiliging in Apples muziekwinkel iTunes.


Muziek die bij iTunes wordt gekocht, is beveiligd tegen kopiëren door middel van FairPlay, waarmee tevens wordt verhinderd dat de liedjes op andere muziekspelers kunnen worden beluisterd dan op de iPod. De petitie is gericht aan Apple-topman Steve Jobs, die onlangs in een open brief op de website van zijn bedrijf liet weten dat hij het liefste van de beveiliging af wil.


Volgens Jobs is FairPlay een noodzakelijk kwaad: de muziekindustrie zou de beveiliging eisen. De actievoerders menen echter dat iTunes, als marktleider bij de online verkoop van muziek, zelf een grote verantwoordelijkheid heeft voor het bestaan van DRM.


De opstellers van de petitie hopen dat Jobs de daad bij het woord voegt en de beveiliging afschaft. Een eerste stap zou daarbij zijn om geen FairPlay beveiliging in te bouwen bij muziek van onafhankelijke artiesten, die hun nummers doorgaans liever zonder dergelijke DRM-restricties verspreiden. Dat is op dit moment bij iTunes niet mogelijk.


Maandagochtend hadden bijna 3500 mensen de oproep ondersteund. De handtekeningen worden op 1 april aan Jobs aangeboden.


Lees hier het hele bericht. 


 

Bron: nu.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Stagiair

publicaties

Gerelateerde artikelen