020 530 0160

Filesharing minder populair

Gepubliceerd op 15 juli 2009 categorieën ,

Muziek luisteren via streamingsites, zoals YouTube en Spotify, lijkt populairder (vooral onder de jongeren) dan muziek luisteren via de filesharing sites zoals Piratebay. Bij streaming media, zoals streaming video als en streaming audio, hoeft het mediabestand niet eerst gedownload te worden, maar kan de media vrijwel onmiddellijk afgespeeld worden.

Uit een onderzoek  van Music Ally, het Britse bedrijf dat onder andere informatie verstrekt over digitale muziek, blijkt dat onder ongeveer 1000 Britse muziekliefhebbers van alle leeftijden, het percentage filesharers in januari 2009 bijna met een kwart is gedaald sinds december 2007. Vooral onder de jongeren tussen de 14 en 18 jaar is het percentage dat gebruik maakt van filesharen flink afgenomen, van 42 naar 26 procent.

 

De afname komt waarschijnlijk door de opkomst van de bovengenoemde streamingsites; van de jeugd luistert 65 procent minstens 1 keer per maand naar streams ( het audiomateriaal)  en van de jongeren tussen de 14-18 jaar luistert 31 procent dagelijks naar streams. Maar helemaal zeker hiervan is de uitvoerder van dit onderzoek, Paul Brindley, niet. Volgens hem is nog meer onderzoek nodig om te zien waar de “oud filesharers” nog meer naar toe gaan, wijzend op de stijging in populariteit in bestandsuitwisseling via Bluetooth en instant messaging programma’s.

 

“YouTube loopt binnen” zou je denken met al die jongeren die de (streaming) site bezoeken, maar niets is minder waar. Ondanks de groei in gebruikers van YouTube is er weinig bewijs dat Google in staat is om dit gebruik te gelde te maken. YouTube lijdt 470 euro miljoen verlies per jaar, ondanks de 5 miljard videostreams per maand.

 

Microsoft gaat het ook weer proberen in de muziekbusiness. Na het falen van zowel de MSN Music-downloads als URGE, heeft het onlangs aangekondigd deze zomer ook een eigen muziekstreamingdienst te gaan starten, dit zal gaan lijken op het Britse Spotify. De bedoeling is dat gebruikers muziek zowel kunnen streamen als downloaden.

 

 

 

 

Bron: webwereld
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Kim Crijns

publicaties

Gerelateerde artikelen