020 530 0160

Facebook: With great power comes great responsibilities.

Gepubliceerd op 2 november 2016 categorieën 

Waar Facebook in de begindagen slechts een platform was om met vrienden (lees: kennissen en bijna-kennissen) foto’s en berichten uit te wisselen, wordt Facebook steeds meer een platform waar zeer belangrijke kennis kan worden opgedaan. Alles wat op Facebook wordt geplaatst, wordt dan ook gescreend door Facebook. Afgelopen maandag heeft een groep mensenrechtenorganisaties een open brief aan Facebook-oprichter Mark Zuckerberg verstuurd met daarin de dringende oproep om haar ‘removal-policy’ aan te passen en te verduidelijken.

In de brief, die bijvoorbeeld ook door acteur Mark Ruffalo is ondertekend, uit de voornoemde groep haar zorgen over de wijze waarop Facebook content van gebruikers behandelt. De brief noemt in dat kader onder andere het verwijderen van accounts van Palestijnse journalisten en slachtoffers van Amerikaans politiegeweld. De groep stelt in haar brief onder andere dat Facebook een duidelijker beleid dient te hanteren ten aanzien van de keuzes die zij maakt bij het verwijderen van content en stuurt eveneens op het in het leven roepen van een platform waarop gebruikers tegen enige verwijdering in actie kunnen komen. Ook dient volgens de groep een extern onderzoek naar de invloed van het removal beleid van Facebook op mensenrechten plaats te vinden. En – last but not least – wil de groep dat Facebook content en andere data van gebruikers niet mag delen met derden, behalve als dit door de wet aan Facebook wordt voorgeschreven.

Al eerder is Facebook in opspraak geraakt door het verwijderen van content, bijvoorbeeld vorige maand, toen het de bekende foto van een Vietnamees meisje dat vluchtte voor een napalm-bom verwijderde. Hierover stelde Facebook eveneens afgelopen maandag dat het haar beleid wat betreft het verwijderen van content iets zal gaan beperken.

Wat verder opvalt aan de brief, is dat de ondertekenende instanties Facebook ook aanspreken op haar integriteit en de toekomst van de media:

“Since Facebook strives to be an all-encompassing platform that lifts up everyday narratives from everyday people across the globe, we believe that taking urgent action to increase transparency and protect users is the first step to reaching our shared vision of the world. It is important not only for the integrity of its platform and the trust of its community of users, but also for the future of our media. Because the stories that don’t get shared are as important as the ones that do.”

Ik denk dat hier wel een belangrijk punt wordt aangesneden. Facebook is niet een medium dat slechts over luchtige vriendschappen gaat. Het is voor velen een belangrijke bron van nieuwsvergaring geworden. En zoals de brief stelt, niet alleen het verwijderen van content, maar ook het specifiek selecteren van content kan ons beïnvloeden. De tijdlijn van de een verschilt bijvoorbeeld enorm van de tijdlijn van de ander en dit is nog een proces waarin Facebook nog veel meer duidelijkheid kan en moet verschaffen.

Facebook wordt een steeds krachtiger medium, maar met grotere krachten komen ook grotere verantwoordelijkheden. Deze brief is slechts het recentste voorbeeld waarin Facebook hierop wordt gewezen. Een eerder voorbeeld is de update van Whatsapp’s privacy beleid. Met de groei van Facebook worden haar ook steeds meer verantwoordelijkheden toegedicht en het lijkt maar de vraag of dit het laatste incident voor de jaarwisseling zal zijn.

(met dank aan Remi van Mansfeld)

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Mike Landerbarthold

publicaties

Gerelateerde artikelen